בינוי קריירה מחקרית: "הרבה הדרכים מובילות לרומא"

הרצאה מאת פרופ' דוד לוי-פאור, במסגרת סדנת מחקר לסטודנטיות וסטודנטים למחקר במדע המדינה, ע"ש פרופסור גד ברזילי ז"ל, של האגודה הישראלית למדע המדינה. מליאה: נושאים שחשובים לי כסטודנט.ית מחקר, יו"רית המליאה: פרופ' אסנת עקירב. יום ראשון, ה-2 ביולי 2023. המפגש הוקלט וזמין לצפייה.


פיתוח האישיות המחקרית

סמינר עם פרופ' אריאל כנפו-נעם מהמחלקה לפסיכולוגיה באוניברסיטה העברית. התקיים ביום שני ה-30 במרץ 2020. הכנה מראש בסרטון הזה.  המפגש הוקלט וזמין לצפייה (יש לצפות בו רק לאחר סרטון ההכנה שנושא את המסר העיקרי).

 אריאל כנפו-נעם הוא פרופסור לפסיכולוגיה ההתפתחותית במחלקה לפסיכולוגיה באוניברסיטה העברית בירושלים. לאחר לימודי דוקטורט בפסיכולוגיה באוניברסיטה העברית בירושלים, היה בתר-דוקטורנט בפסיכולוגיה חינוכית במחלקה לחינוך באוניברסיטת בן-גוריון בנגב ובגנטיקה התנהגותית במרכז למחקר חברתי, גנטי והתפתחותי במכון לפסיכיאטרייה באוניברסיטת לונדון. תחומי המחקר העיקריים שלו הם התפתחות הבדלים בין-אישיים באמפתיה, התנהגות פרו-חברתית והתפתחות ערכים, מתוך התמקדות בהשפעות של תורשה והורות על התפתחות ילדים ובהשפעה של ילדים על הוריהם. המטרה היא לשלב גנטיקה התנהגותית וגישות בפסיכולוגיה חברתית ואישיותית תוך נקיטה של נקודת מבט התפתחותית על מנת לספק תמונה מקיפה של התפתחות הילד. הוא חוקר את התפתחותה של אמפתיה כתכונה אישיותית בעזרת מספר מחקרי אורך.


Charting the Onward Journey: Making the Most of Your Postdoc

מפגש על הפוסט דוק, עם פרופ' כריס באדן. בשפה האנגלית.  צפייה מקדימה בסרטון היוטיוב הבא מיוני 2019 יום שני  ה-6 באפריל.  המפגש הוקלט וזמין לצפייה אך מומלץ בעיקר לראות את הסרטון הראשון (מיוני 2019 צפיה מקדימה). הקישור למצגת המלווה זמין כאן

פרופסור כריסטיאן באדן חוקר של שיח פוליטי, עם עניין מיוחד בבנייה השיתופית של משמעות: כיצד יוצרות חברות אמונות וערכים משותפים, כיצד נובעים סכסוכים מפרשנויות שונות, וכיצד נרטיבים ציבוריים מתפתחים לאורך זמן? במסגרת פרויקטMarie Curie (במימון האיחוד האירופי), אני חוקר כיצד פרשנויות ספציפיות מהדהדות בשיח הציבורי ומעצבות את הבנתם וציפיותיהם של אנשים. כריס חבר בפרויקט המחקר הבינלאומי INFOCORE, במימון האיחוד האירופי, אשר בוחן את התפקידים השונים שהתקשורת ממלאת בסכסוכים אלימים. במסגרת INFOCORE,  כריס מרכז את אסטרטגית ניתוח התוכן של הפרויקט, המאפשרת לעקוב אחר משמעויות דקות בסוגים שונים של דיונים, סכסוכים והקשרים תקשורתיים. כריס מתעניין גם בחיבור בין גישות איכותניות וכמותיות לניתוח טקסטים תקשורתיים, ובכלל זה ניתוח של רשתות תקשורת (חברתיות וסמנטיות). כריס מלמד קורסים העוסקים במחלוקות פוליטיות, סוגיות של הגמוניה וגיוון, תעמולה וההבנה הציבורית של סכסוכים. תחומי הוראה נוספים של כריס כוללים לוגיקה ומתודולוגיה של מחקר, ובפרט אסטרטגיות של חקר רשתות.


בואו נבזבז קצת זמן – דברים שאסור להגיד לתלמידי מחקר

מפגש עם פרופ' תמר אלאור. יום ראשון ה-19 באפריל. המפגש הוקלט וזמין לצפייה, והמצגת זמינה כאן.

"השעון התחיל לדפוק" אומרים לכם כשקיבלתם אישור להתחיל את הלימודים המתקדמים. הוא מתחיל לדפוק בקול רם כאשר הצעת המחקר אושרה, או נותרו רק שנתיים לקבלת המלגה, או שנה להגשת המסמך הסופי. אין זמן, אין זמן, אין זמן. בשיחה זו נדבר על התועלת העצומה העולה מ"בזבוז זמן", או מבזבוז זמן לכאורה. מקריאת ספרות יפה, צפייה בסרטים ותוכניות טלויזיה, ביקור במוזיאונים ובגלריות, האזנה למוסיקה, שוטטות במרחבים פתוחים ואורבניים ועוד. במהלך השיחה אתן כמה דוגמאות לאופן שבו פעולות אלו תרמו ישירות לעבודות המחקר שלי, למתיחת גבולות השיח המדעי וליצירת אזורי פעולה עיוניים רעננים. 

פרופ' תמר אלאור, היא אנתרופולוגית באוניברסיטה העברית, במחלקה לסוציולוגיה ואנתרופולוגיה. עבודתה המרכזית חיברה בין מיגדר, תרבות, דת וידע.  שלוש אתנוגרפיות רחבות היקף שכתבה, עסקו בחקר נשים דתיות, וכיסו את שלושת הקהילות החרדיות והדתיות המרכזיות בישראל. משנת 2008 עוסקת אלאור בחקר תרבות חומרית וסגנון בישראל. ספרה האחרון – סנדלים: אנתרופולוגיה של סגנון ישראלי , יצא לאור בדצמבר 2014. תערוכה בנושא זה הוצגה  במוזיאון ארץ ישראל בקיץ  2018. בארבע השנים האחרונות היא מנהלת מחקר אנתרופולוגי/ארכיאולוגי בתמיכת ה ISF במטמנת הזבל הראשונה של העיר תל אביב. בחורף 2021 תתקיים תערוכה במוזיאון העיצוב בחולון שתציג חלק ממצאי מחקר זה


התפתחות מחקרית והעולם האקדמי

מפגש עם פרופ' אלישבע באומגרטן. יום רביעי ה-22  באפריל. המפגש הוקלט וזמין לצפייה.

עבודתה של  אלישבע באומגרטן מתמקדת בהיסטוריה החברתית של יהודי אשכנז בימי הביניים. מחקריה עוסקים במשפחה, במגדר ובחיי יום בקרב הקהילות היהודיות בגרמניה ובצפון צרפת תוך השוואה בין חיי היהודים לאלה של שכניהם הנוצריים. ספרה הראשון עסק בהורים, ילדים וחיי משפחה יהודיים במאות השתים-עשרה והשלוש-עשרה לספירה והתפרסם בהוצאת אוניברסיטת פרינסטון באנגלית (2004) ובמרכז זלמן שזר בעברית (תשס"ו). ספרה השני, הבוחן את העשייה הדתית היומיומית של גברים ונשים יהודיים ומשווה אותם לשכניהם הנוצריםה פורסם דרך הוצאת אוניברסיטת פנסילווניה, (2014). לאחרונה עוסקת באומגרטן בהיסטוריה החברתית של נישואין יהודיים בימי הביניים. מאמריה האחרים עוסקים בטקסי חיים, סיפורים, מיילדות ותרבות חומרית בימי הביניים. אלישבע הגיעה לאוניברסיטה העברית ב-2013 אחרי שתים עשרה שנות עבודה באוניברסיטת בר אילן במחלקה לתולדות ישראל ובתכנית ללימודי מגדר. מאז שהגיעה לירושלים שמשה כראש פרויקט לימוד ב"חברותא" –  קבוצות לימוד לדוקטורנטים (2016-2014) והייתה יועצת BA בחוג להיסטוריה של עם ישראל ויהדות זמננו (תשע"ד-תשע"ה) זכתה ב 2015 במענק ה ERC  לפרויקט המחקר שלה: Beyond the Elite: Jewish Daily Life in Medieval Europe (2016-2021) ובפרס מיכאל ברונו לחוקרים צעירים מבטיחים לשנת 2016.


בין שידוך לבחירת נושאי מחקר – אהבה ואמונה או תועלתנות?

מפגש עם ד"ר רבקה נריה-בן שחר. יום חמישי ה-23 באפריל.  המפגש הוקלט וזמין לצפייה.

בשלבים שונים במהלך הקריירה, עלינו לבחור את נושא המחקר הבא, לעיתים גם תוך כדי העבודה על הדוקטורט, הנתונים יכולים להוליך אותנו (ואנחנו אותם) לכיוונים שונים

בשיחה (הפתוחה, מספיק שהקורונה סוגרת אותנו) נדבר על מערכת היחסים בין הנתונים לבינינו, מי באמת בוחר את מי מתי להתאהב בנתונים ומתי הזמן להיפרד.

ד"ר רבקה נריה-בן שחר היא מרצה בכירה וחברת סגל במחלקה לתקשורת במכללה האקדמית ספיר. חוקרת דת, מגדר ותקשורת, ופרסמה שורה של מאמרים העוסקים בנושאים אלו. עבודת הדוקטורט שלה נערכה באוניברסיטה העברית בירושלים, בנושא: "הנשים החרדיות ותקשורת ההמונים בישראל: דפוסי חשיפה ואופני קריאה". מלגת פולברייט לפוסט דוקטורט בשילוב מלגה ממכון הדסה ברנדייס אפשרה לה לחקור ריטואלים שנשים יוצרות ומחדשות לעצמן. מחקריה האחרונים עוסקים בהשוואה בין נשים מהאמיש לנשים חרדיות.


קריירה לא שגרתית ולקחיה

  מפגש עם פרופ' שירה דביר גבירצמן, המחלקה לתקשורת, אוניברסיטת תל-אביב. יום ראשון ה-26 באפריל 2020. צילום המפגש אינו זמין

כל הזמן אתם מרגישים שאתם לא מספיק? לא מספיק חכמים. לא מספיק חרוצים ובוודאי לא מספיק טובים כדי לפתח קריירה? אז איך מתמודדים עם השיח המריטוקרטי של האקדמיה? בדיאלוג פתוח אנסה להשיב על כל השאלות שקשורות לתהליכי הסלקציה שהמערכת האקדמית עושה ואיך להתמודד איתם – גם מעשית וגם נפשית.   


כנסים- השתתפות ורישות מקצועי

מפגש עם ד"ר ישראל ויסמל-מנור. יום שלישי ה-5 במאי 2020. המפגש הוקלט וזמין לצפייה.

כנסים הם מנוף מרכזי לקידום המחקר והקריירה שלנו. בהרצאה נבחן מתי יש להתחיל? לאן שולחים? איך מגדילים סיכויי קבלה? מימון? איך להתכונן לכנס? כיצד להציג? ומה עושים בכנס עצמו ובסופו? 


 The Art of Writing: From Research Data and What’s in Your Head to an Influential Publication

מפגש עם פרופ' יואל מגדל, יום שלישי ה-12 במאי, 2020. ההרצאה באנגלית.   הקלטת השמע של המפגש זמינה כאן.

Joel S. Migdal is a visiting professor at the Hebrew University of Jerusalem. He is also the Robert F. Philip Professor of International Studies in the University of Washington’s Henry M. Jackson School of International Studies. Dr. Migdal was formerly associate professor of Government at Harvard University and senior lecturer at Tel-Aviv University. Dr. Migdal is the founding chair of the University of Washington‘s International Studies Program. In 1993, he received the University of Washington’s Distinguished Teaching Award; in 1994, the Washington State Governor’s Writers Award; in 2006, the Marsha L. Landolt Distinguished Graduate Mentor Award; and, in 2008, the Provost Distinguished Lectureship.


הצגת העבודה שלנו בכנסים ובראיונות עבודה

מפגש עם ד"ר יופי תירוש.  יום חמישי ה-14 במאי.  המפגש הוקלט וזמין לצפייה.

ד"ר יופי תירוש היא חברת סגל באוניברסיטת תל אביב וראש בית הספר למשפטים במכללה האקדמית ספיר. ד"ר תירוש חוקרת בתחומי זכויות אדם, משפט, חברה ותרבות. מומחית לדיני איסור אפליה, משפט ואוכל, גוף במשפט, אפליה על בסיס משקל גוף ודיני עבודה. ד"ר תירוש צויינה כאחת החוקרות המשפיעות ביותר בדירוג השנתי של דה-מרקר


במשעול הצר: איך להגביר את סיכוייכם לבנות קריירה אקדמית

מפגש עם ד"ר דני אורבך, המחלקה להיסטוריה, האוניברסיטה העברית. יום חמישי, ה-21 במאי.  המפגש הוקלט וזמין לצפייה. המדריך הינשוף לקריירה אקדמית זמין כאן. 

אתה סטודנט לתואר שני או שאת לומדת לתואר לדוקטורט במדעי הרוח, ותמיד תהיתם אם תוכלו להפוך את תחום העניין שלכם לקריירה. במשך שנים אתם שומעים מרצים, ומשתוקקים למצוא את עצמיכם שם – בצד השני של הפודיום. בהרצאה זו נדבר על האסטרטגיה שתאפשר לכם למקסמם את סיכוייכם לקריירה אקדמית במדעי הרוח: תנאי הסף, אפיקי רכישת הידע, מיקסום היכולת המחקרית, יחסי אנוש, ולבסוף – הגשת תיקים והתמודדות עם ועדות מינויים.


קידום המחקר שלי באקדמיה ומחוצה לה דרך שימוש במדיה חברתית

 מפגש עם עדי רודריגז ברנע, מידענית ומנתחת נתונים, אוניברסיטת בן-גוריון. יום ראשון ה-31 במאי, 2020. המפגש לא צולם. המצגת זמינה כאן.  מדריך כתוב נמצא כאן.יוזמת מארגנת ומנחה: אורלי וייסר.

בעידן בו מדיה חברתית הפכה לחלק בלתי נפרד מחיינו, והאינטרנט משקף את המציאות, נולד ערוץ חדש – הספרה המקוונת, היכן שבכוחו של מיתוג עצמי לעשות את כל ההבדל ולהעצים את השפעת המחקר (להגדיל את מספר הציטוטים, להשפיע על התעשייה ועוד). כיצד חוקרים סוללים את דרכם על ידי שימוש בכלי מדיה חברתית? מהם כלי המדיה החברתית המובילים שחוקרים פשוט לא יכולים להרשות לעצמם להתעלם מהם באקדמיה ומחוצה לה? כמה זמן לוקח לבנות תדמית אקדמית מקצועית ברשת האינטרנט? בהרצאה נענה על שאלות אלו ונלמד כיצד לרתום את כוחה של המדיה החברתית לטובת קידום עצמי מקצועי.


אתגרי הפוסטדוקטורט – מבט מבפנים

מפגש עם האנתרופולוגית, ד"ר יעלה להב-רז. יום רביעי ה-3 ביוני 2020. המפגש הוקלט וזמין לצפייה.

נדון בשאלות הבאות: כיצד להתכונן מראש למועדי הגשה לפוסטדוק והמסמכים הנדרשים; סוגים שונים של פוסט, האם לחפש פוסט בארץ או בחו"ל, כיצד מוצאים מנחה לפוסט, כיצד מתמודדות עם האתגרים הכלכליים בפוסט, איזון משפחה-קריירה.

  ד"ר יעלה להב-רז חוקרת את תעשיית המין הישראלית. כרגע פוסט-דוקטורנטית באוניברסיטת לסטר הבריטית. הפוסט ממומן על ידי הקרן הלאומית למדע (תוכנית מדעי החברה). יעלה מזמינה שאלות ופתוחה לייעץ בכתובת האמייל הזאת.


ראיון העבודה –  The Job Interview

פגישה עם פרופ' יואל מגדל, יום שני ה-15 ביוני 2020. ההרצאה באנגלית. המפגש הוקלט וזמין לצפייה.

ראיון אקדמי אחד מהניסיונות הלחוצים ביותר בחיים האקדמיים. ההרצאה תתמקד בהכנות לראיון, מה לצפות במשך הריאיון, ועצות כיצד לנצל את ההזדמנות
לפניך.

 Joel S. Migdal is a visiting professor at the Hebrew University of Jerusalem. He is also a Professor Emeritus at the University of Washington. Dr. Migdal was formerly an associate professor of Government at Harvard University and a senior lecturer at Tel-Aviv University. Dr. Migdal is the founding chair of the University of Washington‘s International Studies Program. In 1993, he received the University of Washington’s Distinguished Teaching Award; in 1994, the Washington State Governor’s Writers Award; in 2006, the Marsha L. Landolt Distinguished Graduate Mentor Award; and, in 2008, the Provost Distinguished Lectureship.


סדנת מחסומי כתיבה וניהול זמן בכלל, ובימי קורונה בפרט

 מפגש עם ד״ר יופי תירוש, אוניברסיטת תל אביב והמכללה האקדמית ספיר,  יום שני, ה-13 באפריל. המפגש לא זמין לצפיה.

ד"ר יופי תירוש היא חברת סגל באוניברסיטת תל אביב וראש בית הספר למשפטים במכללה האקדמית ספיר. ד"ר תירוש היא חוקרת בתחומי זכויות אדם, משפט, חברה ותרבות. מומחית לדיני איסור אפליה, משפט ואוכל, גוף במשפט, אפליה על בסיס משקל גוף ודיני עבודה. ד"ר תירוש צויינה כאחת החוקרות המשפיעות ביותר בדירוג השנתי של דה-מרקר


תקשורת המדע לדוקטורנטים עסוקים

פרופ' אילת ברעם צברי. יום ראשון ה-17 במאי, 2020.

איך להנגיש את המחקר שלכם לציבור הרחב, לתקשורת ולמקבלי ההחלטות? והאם כדאי לעשות את זה? איך אנשים מקבלים החלטות בנושאים מדעיים במחלוקת ציבורית? ומה זה אומר על עיצוב המסר שלכם? במפגש הזה לא רק נדבר על אלא גם נתנסה בעיצוב מסר לקהל הרחב – אנא ודאו שהמכשיר עמו אתם מתחברים כולל מצלמה ומיקרופון פעילים. המפגש יכלול פעילות בקבוצות קטנות.

פרופ' –חבר אילת ברעם צברי, חברת  סגל בפקולטה לחינוך למדע וטכנולוגיה בטכניון. פעם עיתונאית, היום חוקרת. איילת תמיד מנסה לתמוך בחוקרים שרוצים לדבר עם הציבור הרחב.


על הקריירה המחקרית כסיור. על פי העיקרון הפיטרי

מפגש עם פרופ' עידו ערב, הנדסת תעשיה וניהול, הטכניון. יום ראשון ה-24 במאי 2020. קישור לסרטון ההרצאה. קישור למצגת המלווה. המפגש הוקלט וזמין לצפייה

עובדים מוצלחים מקודמים ומתקבעים בסופו של דבר, בתפקיד הראשון שאותו הם לא מבצעים כהלכה. לדעתי, עקרון זה אופטימי מידי. רובנו מתקבעים הרבה לפני שמיצינו את הפוטנציאל שלנו. בהרצאה אציע שיטות שבהם אני מנסה להימנע מהתקבעות. כיוון שנראה שהשגתי יותר ממה שסביר להשיג בהינתן הפוטנציאל שלי, יתכן שיש ערך בשיטות אלו.


תכנון קריירה – העולם שמעבר לקריירה באקדמיה

מפגש עם פרופ' קרן ווינשל, האוניברסיטה העברית. יום שלישי, ה-3 בנובמבר 2020. ההרצאה במסגרת סידרת תעסוקה מעבר לאקדמיה. מנחה ויוזמת, אורלי וייסר, המחלקה להנדסת תעשייה וניהול, אוניברסיטת בן גוריון בנגב.

האם ועד כמה קריירה אקדמית היא רצוייה? למי היא מתאימה? מהן האלטרנטיבות בשוק? מהם היתרונות, החסרונות, המחירים והאתגרים לאלו הנלחמים עבורה? ומה כדאי לעשות כדי להגדיל את סיכויי ההצלחה?

פרופ' קרן וינשל היא סגנית הדיקאן בפקולטה למשפטים באוניברסיטה העברית וחברת האקדמיה הצעירה הישראלית למדעים ואמנויות. טרם הצטרפותה לסגל הפקולטה למשפטים בשנת 2014, ייסדה וינשל את מחלקת המחקר של הרשות השופטת, וכיהנה כמנהלת המחלקה (2010-2014). בין השנים 2003-2007 שימשה כיועצת משפטית בוועדת חוק חוקה ומשפט של הכנסת. וינשל היא בעלת תארים ראשונים כפולים במשפטים ובמדעי המדינה מאוניברסיטת תל אביב (שניהם בהצטיינות, 2003), תואר מוסמך במדעי המדינה מהאוניברסיטה העברית (ראשונה במחזור, 2007), ותואר שלישי במדעי המדינה מהאוניברסיטה העברית (2012). ב-2015 כיהנה כפרופסור אורח במכון מקס-פלאנק בגרמניה ובשנים 2009-2010 היתה חוקרת אורחת בבית הספר למשפטים באוניברסיטת הרווארד.  וינשל מתמחה במחקר אמפירי של מוסדות משפטיים. מחקריה הם בעלי אופי אינטרדיסציפלינרי ומתמקדים בקשר שבין פוליטיקה ומשפט, בדגש על קבלת החלטות שיפוטיות


אסטרטגיות למקסום המטרות המחקריות

מפגש פתיחה של סמסטר הקיץ. לקראת הקיץ ועד לפתיחת שנת הלימודים תשפ"א. עם יופי תירוש שתדבר על מחשבות של אקדמאים על חופשת הקיץ, ורד ציוני-קורן שתשתף בשינוי שעברה במהלך סמסטר הקורונה ותתן עצות מנסיונה, עם תמר אלמוג שתדבר על היכולת לבקש עזרה לפני שזה נהיה מאוחר מדי ואם יהיה מעניין גם על עבודה לבד ביחד ולמה כל חוקר זקוק למימד הזה בחייו; עם דוד לוי-פאור שיספר על על התסכולים שלו מניהול זמן לקוי וגם ינחה. 

יום חמישי, ה-2 ביולי 2020.  המפגש הוקלט וזמין לצפייה.


מבוא לדחיינות

מפגש עם גב' תמר אלמוג. יום שלישי ה-27 באוקטובר 2020.  מראיינת ויוזמת: אורלי וייסר, המחלקה להנדסת תעשיה וניהול, אוניברסיטת בן גוריון בנגב. המפגש הוקלט וזמין לצפייה.

נדבר על דחיינות אקדמית; מה גורם לה להזדנב לעולמנו, מה עוזר להתמודד איתה. נעבוד דרך הסיפור האישי של תמר,נזכיר תיאוריות בפסיכולוגיה, ונקנח בעצות וכללי יישום פרקטיים.

תמר אלמוג היא  בוגרת תואר ראשון בפסיכולוגיה ובתכנית אופקים, תכנית המצטיינים של אוני' חיפה. תמר עבדה במכון ברוקדייל- ג'וינט ישראל. בוגרת תואר שני בגלוקל- פיתוח בינלאומי באוניברסיטה העברית. בעלת רקע בעבודה מול יזמים באשוקה הודו. כיום יזמת חברתית והמובילה של קודו.


"בינוי קריירה אקדמית:  שיחה עם פרופ' מרים פאוסט על גיוסים, קידומים ופיתוח קריירה אקדמית"

מפגש עם פרופ' מרים פאוסט, רקטור אוניברסיטת בר-אילן. יום שני ה-10 באוגוסט 2020. המפגש הוקלט וזמין לצפייה.

פרופ' מרים פאוסט היא רקטור אוניברסיטת בר-אילן, פרופ' מן המניין במחלקה לפסיכולוגיה, פסיכולוגית קוגניטיבית וראש המעבדה למוח ושפה במרכז הרב-תחומי לחקר המוח ע"ש גונדה. בעבר שימשה כראש המחלקה לפסיכולוגיה, כיועצת הרקטור לקידום נשים וכסגנית רקטור האוניברסיטה. לפרופ' פאוסט פרסומים רבים בבמות בינלאומיות  וזכיות רבות במענקי מחקר יוקרתיים. היא הדריכה עד היום מעל ל-70 סטודנטים לתארים מתקדמים. עבודתה המחקרית של פרופ' פאוסט עוסקת בייצוג המוחי של שפה וכיום היא מתמקדת בעיבוד שפה יצירתית וברשתות סמנטיות בלתי שגרתיות. המחקר התרחב לזיהוי המנגנונים הפסיכולוגיים והמוחיים המעורבים בחשיבה יצירתית. היא משתמשת במחקריה במגוון טכניקות הכוללות שיטות התנהגותיות, ניתוח רשתות, הדמיה מוחית  ומדידות אלקטרופיזיולוגיות של פעילות מוחית וחוקרת נבדקים תקינים ונבדקים מקבוצות קליניות שונות. פרופ' פאוסט מסיימת בקרוב שתי קדנציות של כהונה כרקטור (שש שנים בסה״כ לאחר שבבר- אילן הייתה נהוגה קדנציה אחת בלבד בת ארבע שנים של הרקטור. כשכסיימה התקופה הראשונה החליט הסנט לשנות את התקנון כדי שתמשיך לכהן כרקטור לתקופה של שתי שנים נוספת).


 כישורים בינלאומיים בהשכלה הגבוהה

בהשתתפות גב רונית ליס הכהן, דר' אביטל בינה-פולק ופרופ' אורית חזן, הטכניון. יום שלישי ה-11 באוגוסט 2020.  המפגש הוקלט וזמין לצפייה.

אנחנו חיים, פועלים, חוקרים ולומדים בעידן גלובלי. אך מה נדרש מאתנו כדי להצליח בעידן כזה? במפגש נכיר את המושג כישורים בינלאומיים ונבחן את משמעותם עבור החברים.ות ברשת "מעברים" כחוקרות וחוקרים באקדמיה הישראלית. בנוסף, המפגש יכלול פעילות בחדרים בהם ינותחו מקרים הרלוונטיים לעולם התוכן של המשתתפים. על מנת שנוכל להערך למפגש, נודה לכם.ן אם תענו על שאלון קצר המצורף בקישור כאן. ניתן למלא את השאלון באופן אנונימי ומילויו נמשך מספר דקות. מילוי השאלון אינו מהווה תנאי להשתתפות במפגש.

רונית ליס הכהן: בעלת תואר שני בחינוך מהאוניברסיטה הפתוחה וסטודנטית לדוקטורט בפקולטה לחינוך למדע וטכנולוגיה בטכניון. חוקרת בינלאומיות בהשכלה הגבוהה. כמו כן, עובדת בטכניון ובמסגרת עבודתה ניהלה פרויקטים אסטרטגיים בינלאומיים, ביניהם הקמת קמפוס הטכניון בסין. כיום, מנהלת את המרכז הבינלאומי בטכניון.

דר' אביטל בינה-פולק: חברת סגל במחלקה ללימודים הומאניסטיים בטכניון. אנתרופולוגית חברתית-תרבותית עם דגש על חינוך, תהליכי למידה, הגירה וניידות בסין ובישראל העכשווית. היא הציגה את עבודתה בכנסים ובסדנאות לאומיים ובינלאומיים שונים, לדוגמא באוניברסיטת אוקספורד, האוניברסיטה הסינית בהונג קונג, אוניברסיטת באזל, אוניברסיטת גראץ, האוניברסיטה העברית בירושלים ועוד. עבודתה פורסמה במספר כתבי עת ובכרכים ערוכים, וספרה Cross Borders Marriages and Mobility יצא לאור על ידי הוצאת אוניברסיטת אמסטרדם בשנת 2019. מחקרה הנוכחי מתמקד בהשוואה בין תרבותית של תהליכי למידה וקוגניציה של סטודנטים בסין ובישראל.

פרופ' אורית חזן: חברת סגל בפקולטה לחינוך למדע וטכנולוגיה בטכניון. תחום המחקר שלה הוא הוראת מדעי המחשב, הנדסת תוכנה ומדעי הנתונים. בתחומים אלה היא חוקרת תהליכים קוגנטיביים וחברתיים ברמת הפרט, הקבוצה והארגון, בבתי ספר תיכוניים ובארגונים שונים במשק. עד היום פרסמה כ- 120 מאמרים בז'ורנאלים מקצועיים ובאסופות מאמרים של כינוסים, ושבעה ספרים. בשנים 2011-2015 פרופ' חזן כהנה בתפקיד דיקנית הפקולטה. בשנים 2017-2020 כהנה פרופ' חזן בתפקיד דיקנית לימודי הסמכה של הטכניון


הדרך אל האושר באקדמיה

מפגש עם פרופ' טל שביט, אוניברסיטת אריאל. בהנחיית ד"ר ארנה רז ופרופ' דוד לוי-פאור. יום ראשון ה-20 בדצמבר 2020. המפגש הוקלט וזמין לצפייה.

נשוחח על בחירות אקדמיות ועל העדפות מוסדיות, על הניסון האישי וההתפתחות המקצועית, על עצות לחוקרים וחוקרות צעירים, על הקשר שבין מימון וכלכלה לאושר וכמובן ובעיקר על האושר באקדמיה. 


פרופ' טל שביט הוא חבר סגל במחלקה לכלכלה ומנהל עסקים באוניברסיטת אריאל וחוקר בתחום הכלכלה ההתנהגותית וכלכלת אושר. לאחר לימודי דוקטורט באוניברסיטת בן גוריון (2002-2006) היה חבר סגל בבית הספר למנהל עסקים במכללה למנהל עד לשנה האחרונה.
במכללה למנהל מילא תפקידים שונים ובין היתר ראש מחלקה, סגן דיקן ודיקן. בשנה האחרונה עבר פרופ' שביט לאוניברסיטת אריאל. לאורך השנים פרסם פרופ' שביט יותר מ 80 מאמרים בכתבי עת בינלאומיים והציג בעשרות כנסים. בין עיסוקיו האקדמיים פרופ' שביט מופיע מעת לעת בתקשורת ומפרסם טורי דעה.  כמו כן הוא משמש כדירקטור בבית השקעות ומייעץ בנושאי כלכלה התנהגותית וכלכלת אושר.


אנחנו דיגיטלים?!: דפי חוקרים ומאגרי מידע בעבודה האקדמית

מפגש עם פרופ' גד יאיר. יום ראשון ה-7 במרץ 2021. יוזם: ד"ר יקותיאל (קותי) צבע, הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה, בית הספר לעבודה סוציאלית של אוניברסיטת צפון קרוליינה בצ'אפל היל. מנחה: גב' אורלי וייסר, אוניברסיטת בן גוריון. המפגש הוקלט וזמין לצפייה.

במפגש פרופ' גד יציג בפני המשתתפים התפתחויות בתחום של מערכות מידע אקדמיות בשני הקשרים – האחד, ייצוג מידע של חוקרים באתרים אישיים וברשתות חברתיות; השני, התפתחותם של מאגרי מידע שמשלימים את החללים שהותירו ענקי המידע, תומסון רויטרס ואלסוויר.

פרופ' גד יאיר הוא סוציולוג של תרבות, חינוך, מדע והשכלה גבוהה. בשנים האחרונות עסק בהשוואה בין-תרבותית של ישראל והמדע הישראלי למול גרמניה – ובימים אלו למול ארה"ב והמדע האמריקני. פרסם עד עתה שבעה ספרים וכתשעים מאמרים ופרקים בשלל נושאים בתחומי התעניינותו. ספרו האחרון, "המוח הסורר – הזמנה לפגישה עם המדע הישראלי", הופיע לפני מספר חודשים, והוא מלווה בסדרת שיחות ביוטיוב תחת כותרת זו.


שפת התקשורת הרב תרבותית

מפגש עם גב' תמי לנצוט ליבוביץ. יום חמישי, ה-18 במרץ 2021.  בהנחיית ד"ר אורנה רז ופורפ'  דוד לוי-פאור. לצפייה בחלק הראשון של הקלטת המפגש. לצפיה בחלק השני של הקלטת המפגש.

תיאור הסדנה: בגישה המודרנית לעולם המיתוג המקצועי בעבודה ובעסקים, לא מספיק להיות רק בעלי יתרונות מקצועיים יחסיים כאלה ואחרים. על מנת לממש יתרונות אלו ולהבטיח הצלחה, עלינו להיות מרשימים, להקרין נוכחות מקצועית חזקה,אמינה ויציבה, לדעת ליצור תקשורת בינאישית אפקטיבית תוך הכרת פרוטוקול ותרבות ההתנהלות הגלובאלית והלוקאלית בארץ ובעולם. לכן יש לדעת, להכיר ולהטמיע את הנוהגים, הנימוסים והנורמות המקובלים, כתנאי הכרחי לקידום ושיווק עצמנו תוך בניית מוניטין מקצועי בארץ ובעולם .גם אנחנו הישראלים הבנו כי ל"סחבקיות" וחוסר הפורמאליות הישראלית אין מקום, וכי עלינו להכיר וליישם את נורמות ההתנהגות של שפת העסקים הבין לאומית. שפת זו הינה שפה החוצה גבולות מדיניים, גיאוגרפיים ותרבותיים הכוללת קודים ונורמות התנהגות מוגדרות ומחייבות. נורמות שבעולם גלובאלי עוזרות לגשר על פערי תרבות ושפה. השפה בנויה ממכלול כללים, חוקים ומיומנויות המתחילה במיצוי הפוטנציאל של ההופעה חיצונית. ה"ניראות" ממשיכה בפיתוח היצירתיות המחשבתית, בטיפוח ההתנהלות התקשורתיות והייצוגית, ומסתיימת בהכרת קוד הנימוס והנוהג הרב תרבותי ונוהגי התרבות הלוקאלית. חשוב להדגיש שכללים אלו בנויים על בסיס התרבות האנושית המושתת על השכל הישר, ההיגיון ,וכל זאת מבלי לאבד את הזהות האישית.

תמי לנצוט ליבוביץ היא מיסדת ומנהלת המרכז הישראלי לתדמית, תקשורת ונימוסים בחברה, בעסקים ובפוליטיקה. הביאה לישראל את הידע הבינלאומי בתחום התדמית, ההתנהגות והנוהג והייתה הראשונה שיישמה ידע זה עבור חברות, ארגונים ומוסדות, כחלק אינטגראלי של האסטרטגיה העסקית, הארגונית והשיווקית. במקביל לפעילותה בזירת העסקים, פועלת תמי לנצוט ליבוביץ בייעוץ לאישי ציבור,פוליטיקאים, אנשי תקשורת, מנהלים בכירים, שגרירים ופורשי צה"ל בכירים בתחומי תדמית אישית וציבורית והתנהגות בסביבות בינלאומיות מגוונות. עם השנים, ליבוביץ פיתחה תורות ומתודות בתחומי תרבות ההתנהגות, ופרסמה ארבעה ספרים ואתרי תוכן מקצועיים בתחום שפת העסקים הבינלאומית. האתר IBLCode.com הושק לאחרונה כתומך הספר היוקרתי.


כיצד ליצור מצגת מוצלחת לכנס אקדמי?

מפגש עם סאוסן ח'יר, יום חמישי, ה-24 ביוני 2021. בהנחיית גב' אורלי וייסר. המפגש הוקלט וזמין לצפייה.

ההרצאה תעסוק בהיבטים הלוגיסטיים לבניית מצגת יעילה לכנס אקדמי. כזו שתאפשר לכם להעביר את המסר בצורה חדה וברורה תוך עמידה בטווח הזמנים העומד לרשותכם. נתייחס בעיקר להיבטים של המצגת עצמה מבחינת מבנה, תוכן ופורמט, וכן להיבטים הקשורים אליכם כמציגים- עמידה מול קהל, מה מומלץ ומה לא בקונטקסט של כנס אקדמי והתמודדות עם חרדה מפני קהל. לבסוף, נתייחס לנושא של נטוורקינג בכנס אקדמי, ולשאלות כלליות כמו איך בוחרים כנס ואפשרויות מימון.  ההרצאה מיועדת לסטודנטים לתואר שני ולדוקטורנטים, העומדים להציג בכנסים אקדמיים בחו״ל או בארץ, וגם למי שמתכוון להציג בסמינרי מחקר פקולטיים. 

סאוסן ח׳יר היא דוקטורנטית לתואר דוקטורט כפול מהחוג לפסיכולוגיה באוניברסיטת חיפה והחוג לחקר הדתות באוניברסיטת Abo Akademi בפינלנד.  נושא עבודת הדוקטורט שלה הינו ״פרופילי הערכים והדתיות בקרב סטודנטים דרוזים ומוסלמים בישראל במפגש בין מסורת למודרניזציה״. העבודה מונחית ע״י פרופ׳ יוחנן אשל  וד״ר נורית נוביס דויטש מאוניברסיטת חיפה, ו- פרופ׳ Peter Nynas  וד״ר Sofia Sjo מאוניברסיטת אובו אקדמי, והיא מתבססת על  פרוייקט המחקר (Young Adults and Religion in a Global Perspective (YARG שנערך ב 13 מדינות ברחבי העולם בין השנים 2015- 2019 והתיימר לחקור את הישויות הדתיות ופרופילי הערכים של מתבגרים צעירים ממבט חוצה תרבויות. 
בהתבסס על נתוני ה- YARG  סאוסן הייתה שותפה למספר פרסומים אקדמיים שמתייחסים בהיבט השוואתי לנתוני המדגמים הדרוזי ו/או המוסלמי בארץ ישראל, גם אל מול נתוני מדגמים לא ישראלים. היא הציגה את עבודתה המחקרית בין השנים 2017- 2021 במספר כנסים אקדמיים וסמינרי מחקר באירופה, ארה״ב ובישראל.  
סאוסן הינה מלגאית מטעם הות״ת – מלגת לבציון לדוקטורנטים מצטיינים מהפריפריה, ובין השנים 2017 -2021 זכתה במספר מענקי מחקר תחרותיים מאוניברסיטת אובו אקדמי, שכללו גם רילוקיישן למשך חצי שנה לפינלנד עם שתי בנותיה במהלך 2019.  כיום, מעבר לדוקטורט, היא מובילה ביחד עם ד״ר נורית נוביס דויטש מאוניברסיטת חיפה, וקולגות מפינלנד וטורקיה, מחקר בנושא יצירת משמעות ותחושת סוכנות בצל מגפת הקורונה, אותו היא יזמה בשיאו של הסגר הראשון למשבר הקורונה.  סאוסן מרצה מתנדבת בפורומים סטודנטיאליים – בעיקר מרצה על דרכי התמודדות יעילה עם חרדת מבחנים, הצגה יעילה בכנסים אקדמיים, והגשת בקשות למענקי מחקר ומלגות; ובפורומים נשיים- בהם היא מדברת על השילוב של קריירה, אקדמיה ואמהות. 


פיתוח האישיות המחקרית

סמינר עם פרופ' אריאל כנפו-נעם מהמחלקה לפסיכולוגיה באוניברסיטה העברית,  יום ראשון, ה-10 באוקטובר 2021. המפגש הוקלט וזמין לצפייה.

אריאל כנפו-נעם הוא פרופסור לפסיכולוגיה ההתפתחותית במחלקה לפסיכולוגיה באוניברסיטה העברית בירושלים. לאחר לימודי דוקטורט בפסיכולוגיה באוניברסיטה העברית בירושלים, היה בתר-דוקטורנט בפסיכולוגיה חינוכית במחלקה לחינוך באוניברסיטת בן-גוריון בנגב ובגנטיקה התנהגותית במרכז למחקר חברתי, גנטי והתפתחותי במכון לפסיכיאטרייה באוניברסיטת לונדון. תחומי המחקר העיקריים שלו הם התפתחות הבדלים בין-אישיים באמפתיה, התנהגות פרו-חברתית והתפתחות ערכים, מתוך התמקדות בהשפעות של תורשה והורות על התפתחות ילדים ובהשפעה של ילדים על הוריהם. המטרה היא לשלב גנטיקה התנהגותית וגישות בפסיכולוגיה חברתית ואישיותית תוך נקיטה של נקודת מבט התפתחותית על מנת לספק תמונה מקיפה של התפתחות הילד. הוא חוקר את התפתחותה של אמפתיה כתכונה אישיותית בעזרת מספר מחקרי אורך.



סוגיות בהתכוננות לקריירה אקדמית

מפגש עם פרופ' שלהבת עטר-שוורץ, בית הספר לעבודה סוציאלית באוניברסיטה העברית. יום רביעי, ה-19 בינואר 2021. המפגש הוקלט וזמין לצפייה.

במפגש נדבר על התכווננות משלב התואר השני לקריירה אקדמית הן מבחינת פרסומים והמאמצים להכנת תיק אקדמי מוצלח, הן מבחינת נטוורקינג, יחסים בינאישיים, עבודה במהלך לימודי הדוקטורט, פוסט דוקטורט ועוד. שלהבת תספר מנסיונה על ההשתלבות בעולם זה, כולל היתרונות, האתגרים והמאמצים הכרוכים בהשתלבות בעולם האקדמיה.

שלהבת עטר-שוורץ היא פרופסור מן המניין בבית הספר לעבודה סוציאלית ולרווחה חברתית האוניברסיטה העברית בירושלים. לאחר לימודי הדוקטורט שלה באוניברסיטה העברית, שלהבת הייתה פוסט-דוקטורנטית במשך שנה באוניברסיטת יורק ובשנה השנייה באוניברסיטת אוקספורד באנגליה. ענף המחקר המרכזי של שלהבת מתמקד ברווחת הילד, הן בקהילה והן בהשמה חוץ-ביתית. שלהבת פרסמה בצורה נרחבת בנושאים שקשורים למוגנות, איכות חיים, תמיכה חברתית ותפקודם הפסיכוסוציאלי והחינוכי של ילדים בפנימיות חינוכיות ופנימיות לילדים בסיכון. כמו כן היא חוקרת היבטים שונים המתייחסים למשפחה בת זמננו ולהשלכותיהם על ילדים ובני נוער בקהילה, כדוגמת גירושי הורים. מחקריה מתבססים רבות על נקודת המבט של הילדים עצמם והם מתאפיינים בראייה אקולוגית-חברתית הרואה את הילד כמושפע מגורמים אישיים, משפחתיים וקונטקסטואליים רחבים יותר. שלהבת מעורבת בוועדות וביוזמות שונות לקידום רווחתם של ילדים, בכלל, ובהשמה חוץ-ביתית בפרט. למשל, היא מונתה על ידי משרד הרווחה לעמוד בראש הוועדה שניסחה את מסמך המומחיות בתחום ילד ונוער לעובדים סוציאליים. היא חברה בוועדה שמגשרת בין מחקר לפרקטיקה בתחום רווחת הילד של משרד הרווחה, בוועדות של ארגונים ללא מטרות רווח למען ילדים בהשמה חוץ-ביתית, ועוד.


?The Interview: What You Need to Know

Joel Migdal, Wednesday, January 26th, 2022.

Successful interviewing for fellowships, jobs, and more demands preparation, careful, execution, and follow-up. In this lecture, Migdal will cover how to get ready beforehand, what to expect during the interview itself, and what to do during and after the interview.

 Joel S. Migdal is a visiting professor at the Hebrew University of Jerusalem. He is also a Professor Emeritus at the University of Washington. Dr. Migdal was formerly an associate professor of Government at Harvard University and a senior lecturer at Tel-Aviv University. Dr. Migdal is the founding chair of the University of Washington‘s International Studies Program. In 1993, he received the University of Washington’s Distinguished Teaching Award; in 1994, the Washington State Governor’s Writers Award; in 2006, the Marsha L. Landolt Distinguished Graduate Mentor Award; and, in 2008, the Provost Distinguished Lectureship.


אקדמיה מעורבת, מחקר ו״אימפקט״: מבט לאחור וקדימה מהזווית האישית

מפגש עם פרופ' רות הלפרין-קדרי, הפקולטה למשפטים, אוניברסיטת בר-אילן. יום ראשון, ה-18 ביוני 2023. המפגש הוקלט וזמין לצפייה.

פרופ' הלפרין-קדרי תציג את תעודת הזהות האישית שלה ואת נקודת מבטה על פיתוח קריירה מחקרית מצד אחד ועל תרומה ציבורית מהצד האחר. אנחנו מקווים שהשיחה תקדם חשיבה מעמיקה על אפשרויות ההתפתחות האישיות והחברתיות של חוקרים וחוקרות צעירים וצעירות.

בעת האחרונה גוברת תשומת הלב לשאלת מקומה של האקדמיה ותפקידם של א.נשי אקדמיה בחיים הציבוריים ובחברה. מושגים כגון אקדמאים מעורבים או אקטיביזם אקדמי החלו להישמע, בישראל ומחוצה לה. בשיחה שלנו אתבונן על מסע של כמעט שלושה עשורים באקדמיה, של היזון חוזר מתמיד בין העשייה האקדמית המחקרית לבין השטח, שהחל עוד הרבה לפני שאותם מושגים הפכו לשגורים ומוכרים.

פרופ' רות הלפרין-קדרי היא פרופ׳ מן המניין והראשה המייסדת של המרכז לקידום מעמד האשה ע"ש רות ועמנואל רקמן בפקולטה למשפטים באוניברסיטת בר-אילן, מרכז משפטי-חברתי, הפועל לקידום צדק מגדרי בתחום דיני המשפחה בישראל, ונאבק באפליה המגדרית ובאי-השוויון בחברה הישראלית. בשנים 2007-2018 שימשה כחברה וסגנית נשיאה בוועדת המומחים הבינ"ל של האו"ם במסגרת האמנה לביעור אפליה נגד נשים (CEDAW), במסגרת זו היא עמדה בראש קבוצת העבודה הראשונה במערך גופי האמנה לחקירות, וניהלה את החקירה נגד בריטניה בגין חקיקת ההפלות האוסרנית שנתקיימה בצפון אירלנד, אשר הביאה בסופו של דבר לשינוי אותה חקיקה. היא בעלת תואר שני ושלישי מביה"ס למשפטים באוניברסיטת ייל; מומחית לדיני משפחה, ביקורת פמיניסטית של המשפט ושל ההלכה, וזכויות נשים בינ"ל. ספרה בנושא נשים בישראל יצא לאור בהוצאת אוניברסיטת פנסילבניה בשנת 2004. בעלת מספר מענקי מחקר, כולל מענק במסגרת Horizon 2020 ושלושה מענקי מחקר מטעם הקרן הלאומית למדע (ISF); וכן אותות ופרסים, וביניהם International Award for Woman of Courage מטעם מחלקת המדינה של ארה"ב; פרס רפפורט לאשה מחוללת שינוי בחברה הישראלית; ואות אבירת איכות השלטון מטעם האגודה לאיכות השלטון בישראל; בשנת 2018 נמנתה על 100 המשפיעים ביותר בתחום המגדר ברמה הבינ"ל מטעם Apolitical. היא נוטלת חלק במספר פרויקטים בינלאומיים של מחקר והידברות סביב נושאים הקשורים בזכויות נשים, דת ומדינה.