מבוא

ארץ מלחה – הרצאת מבוא לים המלח

מפגש עם ד"ר אורית אנגלברג-ברעם. המפגש הוקלט וזמין לצפייה.

ד"ר אורית אנגלברג-ברעם היא היסטוריונית סביבתית, אוצרת, מפתחת תכנים והדרכה, ומדריכה ותיקה. בעלת 20 שנות ניסיון בהדרכה ופיתוח הדרכה ומעל 10 שנות ניסיון באוצרות. בשנים האחרונות אצרה תערוכות בבית-התפוצות, רשות הטבע והגנים ובית אבי-חי. ניהלה את מחלקת הכשרת המדריכים בחברה להגנת הטבע, פיתחה תכנית הדרכה חדשנית עבור "אגד תיור ונופש" וריכזה את "מעגל ההדרכה" של המועצה לשימור אתרים.

להרצאות לקהל הרחב של ד"ר אורית אנגלברג-ברעם לחצו כאן.


עתיד ים המלח

עתיד ים המלח לאן?

מפגש עם ד"ר רם אלמוג. המפגש הוקלט וזמין לצפייה.

ד"ר רם אלמוג הוא מרצה במחלקה לגיאוגרפיה באוניברסיטה העברית וראש תחום תכנון וליווי פרויקטים לאומיים משרד להגנת הסביבה.


סביבה

ים המלח: כלכלה מול סביבה – היבטים משפטיים וכלכליים של ניהול משאב לאומי

מפגש עם עו"ד לי-היא גולדנברג, מרץ 2022. המפגש הוקלט וזמין לצפייה.

למפגש קודם בנושא ב-2021: על ים המלח מהזווית הסביבתית.

עו"ד לי-היא גולדנברג היא יועצת ומומחית לניהול משאבי טבע. בעלת תואר ראשון ביחסים בינלאומיים מהאוניברסיטה העברית, ותואר ראשון במשפטים מהמרכז הבינתחומי בהרצליה. כיום היא יועצת מדיניות בעמותת "שתיל". בין 2014-2021 הייתה ראש תחום כלכלה, סביבה ומשאבי טבע בעמותת "אדם, טבע ודין", שם הובילה מאבקים סביבתיים כלכליים.


ים המלח מהזווית של המדען הראשי של רשות הטבע והגנים

מפגש עם ד"ר יהושוע שקדי, יום שני, ה-24 באפריל, 2023. המפגש הוקלט וזמין לצפייה.

ד"ר יהושוע שקדי הוא המדען הראשי של רשות הטבע והגנים. הוא אקולוג של המדבר והים. בעל דוקטורט באקולוגיה מדברית, ופוסט דוק באקולוגיה ימית. תפקידו כמדען ראשי הוא, בפשטות, הוא לשמור על הטבע, על החיות ועל הצמחייה. במסגרת תפקידו הוא משתמש בידע המדעי הקיים, עורך מחקרים וצובר ידע נוסף על מנת לגבש מדיניות ותוכניות פעולה בכל מה שקשור לשמירה על מיני הצומח והחי בישראל.


ים המלח מנקודת המבט של החברה להגנת הטבע

מפגש עם איריס האן, מנכ"לית החברה להגנת הטבע, יום שלישי, ה-27 בדצמבר, 2022. המפגש הוקלט וזמין לצפייה.

איריס האן, מנכ"לית החברה להגנת הטבע בשש השנים האחרונות, בהשכלתה מתכננת ערים ועורכת דין. לפני התפקיד הנוכחי עסקה לאורך שנים בתכנון סביבתי בעיקר בחברה להגנת הטבע, ולזמן קצר בשוק הפרטי. בין היתר ייצגה את ארגוני הסביבה בוועדות התכנון, ובמשך שנה גם כראש אגף תכנון במשרד להגנת הסביבה.


שיחות עם הגב' ולרי ברכיה

"מאיכות סביבה ועד קיימות: מבט מקצועי אישי על ההיסטוריה של המשרד לאיכות הסביבה והתפתחותו", יום חמישי, ה-27 באפריל, 2023. המפגש הוקלט וזמין לצפייה.

  • לקריאה נוספת: בוקמן ש. 2019. פרופ' אורי מרינוב – 50 שנים בסביבה. אקולוגיה וסביבה 10(3): 62–64. קישור.
  • לארכיון שמירת הטבע בישראל: קישור.

"ים המלח מהזווית הסביבתית, מבט על ההיסטוריה הסביבתית של ים המלח", יום חמישי, ה-27 באפריל, 2023. המפגש הוקלט וזמין לצפייה.

ולרי ברכיה היא מרצה לקיימות ולתכנון סביבתי באוניברסיטה העברית בירושלים, באוניברסיטת תל אביב, ובמרכז הבינתחומי הרצליה. בעלת תואר ראשון בגיאוגרפיה וסוציולוגיה מ-LSE בלונדון, ותואר שני בתכנון עירוני ואזורי מאוניברסיטת ווסטמינסטר. לשעבר סמנכ"לית בכירה למדיניות ותכנון במשרד להגנת הסביבה. במסגרת תפקידה שימשה כחברת המועצה הארצית לתכנון ובנייה וכמרכזת צוות מנכ"לים לפיתוח בר-קיימא. מנהלת לשעבר של "המרכז למדיניות סביבתית" שהיה פעיל במכון ירושלים למחקרי מדיניות, וכיום יועצת בכירה בפרויקטים סביבתיים. שותפה לפרויקטים בינלאומיים, וזוכת הגלובוס הירוק מטעם הארגונים הסביבתיים וליקירת התכנון מטעם איגוד המתכננים בישראל.


התיישבות/יישובים

היבטים ואתגרים של המועצה האזורית מגילות ים המלח

מפגש עם אריה כהן, ראש המועצה האזורית מגילות ים המלח, יום שלישי, ה-11 בינואר, 2023. המפגש הוקלט וזמין לצפייה.

אריה כהן הוא ראש המועצה האזורית מגילות ים המלח ב-7 השנים האחרונות, וחבר קיבוץ מצפה שלם. בוגר החוג למנהל עסקים וכלכלה באוניברסיטה העברית, ותכניות ניהול בארץ ובחו"ל. הוא נמנה על אחד ממייסדי קבוצת הקוסמטיקה הבינלאומית "אהבה" ועמד בראשה למעלה מעשור והוביל להרחבת הפעילות שלה ל-25 מדינות ברחבי העולם. שימש כמנכ"ל חו"ל של חברת סליקר, יועץ לעסקים חדשים בתחום מוצרי צריכה ודירקטור מטעם "משקי הנגב" בשותפות בקיבוץ יהל. אריה התנדב כמלווה כלכלי לפרויקטים חינוכיים קהילתיים מגוונים, ליווי עמותות חברתיות דרך עמותת "נובה".


ראיון עם ניר ונגר, ראש המועצה האזורית תמר

מפגש עם ניר ונגר, ראש המועצה האזורית תמר, יום רביעי, ה-30 באוגוסט, 2023. המפגש הוקלט וזמין לצפייה.

ניר ונגר הוא ראש המועצה האזורית תמר מאז נובמבר 2019. נולד בניר אליהו ועבר לקיבוץ עין גדי עם משפחתו בגיל שנתיים, ומאז הינו חבר הקיבוץ. כיהן בעברו כראש אגף תיירות וכראש אגף הקהילה במועצה האזורית. בנוסף על כך, ונגר משמש כסגן מפקד יחידת החילוץ עין גדי ומתנדב בה שנים רבות. הוא השתתף כחובש במשלחת סיוע לפיליפינים בנובמבר 2013 אחרי סופת הטייפון יולנדה. מתנדב במד"א כחובש ונהג אמבולנס. משמש חבר וגזבר בעמותת "מלח הארץ" המפעילה מכינות קדם צבאיות.


תכנון אזורי ושיקום ים המלח

מובל השלום עם ד"ר רפאל (רפי) בנבנישתי

מפגש עם ד"ר רפאל (רפי) בנבנישתי, בין מעצבי פרויקט תעלת הימים, יום שני, ה-11 בספטמבר, 2023. המפגש הוקלט וזמין לצפייה.

רפאל (רפי) בנבנישתי הוא כלכלן והיסטוריון כלכלי. למד כלכלה וגאוגרפיה באוניברסיטה העברית, והיה מנהל אגע התכנון במשרד התעשייה והמחקר, כתב תוכנית לפיתוח לעזה ולהגדה המערבית. בנוסף, עד ככלכלן בחברה להשקעות של הבנק העולמי, ושימש כמנהל רשות ההשקעות של ישראל. שימש כיועץ לשר האוצר ולשר לשיתוף פעולה אזורי בקידום פרויקטים אזוריים, והכין יחד עם יוסי ורדי את תוכנית "האופציות לפיתוח ולשיתוף פעולה אזורי". היה גם שותף במשא המתן להסכם השלום בין ישראל לירדן והיה בין מעצבי הרעיון החדש של פרויקט תעלת הימים מה שהתגבש בהמשך לפרויקט "מובל השלום", שנמצא בבדיקה של הבנק העולמי מ-2007. מחזיק מניות יסוד במרכז ישראל פלסטין למחקר ומידע.


מפגשים עם מוטי קפלן

"ים המלח מנקודת מבט של תכנון אזורי", יום שני, ה-6 בדצמבר, 2021. המפגש הוקלט וזמין לצפייה.

"תמ"א אחת", יום חמישי ה-13 בינואר, 2022. המפגש הוקלט וזמין לצפייה.

"החייאת הירדן ושיקום ים המלח בראי משק המים הבינאזורי", יום רביעי, ה-2 במרץ, 2022. המפגש הוקלט וזמין לצפייה.

"גיבוש מדיניות לעתיד ים המלח", יום שלישי, ה-22 בנובמבר, 2022. המפגש הוקלט וזמין לצפייה.

מוטי קפלן, גיאולוג בהשכלתו, מתכנן, עורך תמ"א אחת, תכנית המתאר הארצית האחודה, יועץ למנהל התכנון, במשרד הפנים, המשרד להגנת הסביבה, משרד השיכון, רשות הטבע והגנים, קרן קיימת לישראל ועוד. תחומי ההתמחות העיקריים שלו כוללים מדיניות שמירה וטיפוח שטחים פתוחים ומשאבי סביבה; חופים, נחלים וחקלאות. קפלן ערך תכניות מתאר ארציות אחדות, ביניהן: תמ"א 22 – יער וייעור, תמ"א 13 – חופי אילת, תמ"א 1/35- תכנית המתאר הארצית המשולבת, תמ"א 41 – תכנית המתאר הארצית למשק האנרגיה, תכנית מתאר מחוזית למחוז ירושלים ואחרות. קפלן גם מייעץ למדינות באפריקה, דרום אמריקה ואסיה בנושאי פיתוח אזורי וסביבה. וכן ל-UNDP  (United Nations Development Programme) בנושאי יישום אמנת ריו, דרכי התמודדות עם משבר האקלים, הגנת המגוון הביולוגי, ומניעת תהליכי מדבור והידלדלות קרקעות. עבודתו המקצועית משולבת בהוראה בפקולטה לאדריכלות נוף בטכניון, ובמכון ללימודים עירוניים ואזוריים באוניברסיטה העברית בירושלים.


תיירות

הנגב וים המלח כמנוע צמיחה כלכלי

מפגש עם אמיר הלוי, , דצמבר 2021. המפגש הוקלט וזמין לצפייה.

אמיר הלוי הוא משפטן ויזם. בעל תואר ראשון במשפטים מאוניברסיטת בר-אילן, ובגיאוגרפיה ולימודים כלליים מאוניברסיטת תל אביב. בין 2013-2021 כיהן כמנכ"ל משרד התיירות, ובעבר היה גם חבר מועצת עיריית תל אביב (1993-2003) וסגן ראש העירייה (2000-2003). שימש כחבר במועצות מנהלים במספר חברות ציבוריות.


שיתוף פעולה אזורי, שלום וסביבה

שיקום נחל הקדרון: הערכת התקדמות

מפגש עם במכון ירושלים לחקר ישראל, יום שלישי, ה-11 ביולי, 2023. המפגש הוקלט וזמין לצפייה.

משתתפים/ות:

  • פרופ' ראובן לסטר עו"ד, יו"ר ועדת ההיגוי לתכנית האב
  • בני אלבז, קמ"ט סביבה במינהל האזרחי
  • אריה רחמימוב, מתכנן ערים אחראי תכנון תכנית אב
  • ליאורה מירון, מתכננת ערים, אחראי לתכנון תכנית האב
  • איתי פרימן, מנכ"ל רשות ניקוז ים המלח
  • עדית אלחסיד, מנהל חברת קומיוניטי סביבה וחברה, נותנת שירות עם הקהילה של הקדרון בייחוד במזרחי ירושלים
  • מוחמד נכאל, יועץ לתכנית האב, קשר עם הקהילה
  • גלן יגו, פרופ' לכלכלה אוניברסיטה העברית, מכון מילקן
  • סטיב זכר, מכון מילקין ירושלים
  • אבנר גורן, אריכאולוג ויועץ לתכנית אב

סטודנטים/ות:

  • סם וויס, סטודנט באוניברסיטת טקסס באוסטן
  • מיה ויסבלוט, סטודנטית באוניברסיטת טקסס באוסטון
  • מיכל הוברט, סטודנטית באוניברסיטה העברית
  • אייבורי דניאל, סטודנטית מבארנרד

שיקום נחל קדרון, ביוב, סביבה ויחסים עם הפלסטינים

מפגש עם פרופ' ראובן לסטר, יום שני, ה-5 ביוני, 2023. המפגש הוקלט וזמין לצפייה.

ריצ'רד א. (ראובן) לסטר מחזיק ב-BA מהאוניברסיטה של וירג'יניה, J.D. מבית הספר למשפטים של אוניברסיטת ריצ'מונד, LL.M מבית הספר למשפטים של אוניברסיטת הרווארד, ו- LL.D מהפקולטה למשפטים של האוניברסיטה העברית בירושלים. הוא פרופסור לדיני ומדיניות סביבתיים באוניברסיטה העברית. בנוסף, הוא שותף במשרד עורכי הדין לסטר & גולדמן, אשר מתמחה במשפט סביבתי.
פרופסור לסטר שימש כיושב ראש ועדת היגוי המקדמת ניקוי של נחל הקדרון/ואדי נאר, בה עבד במשותף עם ישראלים ופלסטינאים על מנת לשפר את העמק ההיסטורי אשר משתרע מירושלים ועד ים המלח. לסטר גם משמש כיושב ראש העמותה לחינוך לבריאות בישראל. פרופסור לסטר פרסם רבות בנושאי המשפט הסביבתי, סוגיות סביבתיות, רגולציה של כימיקלים, ניהול מקורות מים, מרחבים פתוחים, הגנת אדמה, בריאות העובד, ועוד. ביחד עם דן לבני, כתב ומעדכן כל כמה שנים את הספר "משפט סביבתי בישראל" בהוצאת קלוור.
הוא גר בירושלים, נשוי ואבא לשלושה ילדים וסבא לשישה נכדים.


ראיון עם נדב טל מאקופיס

מפגש עם נדב טל, דצמבר 2021. המפגש הוקלט וזמין לצפייה.

איכות הסביבה כמנוף לשיתוף פעולה אזורי. המים חוצים גבולות ועל מנת לשמור עליהם אנחנו חייבים לשתף פעולה עם השכנים שלנו כדי למצוא פתרונות למשברים סביבתיים מתמשכים. במפגש נדב יציג פרויקטים נבחרים שמראים כיצד התמודדויות עם משברים סביבתיים באזור יוצרים כר פורה לשיתוף פעולה למרות המחלוקות.

נדב טל נולד וגדל בירושלים. בעל תואר שני בהידרולוגיה ואיכות מים מהמכונים לחקר המדבר של אוניברסיטת בן גוריון במדרשת שדה בוקר. בעבר שימש כיועץ המשרד להגנת הסביבה לזיהומי קרקע וכמנהל מעבדה בחברת גאופרוספקט. כיום הוא רכז תחום המים ורכז קהילה של אגן נחל אלכסנדר באקופיס, ארגון סביבתי אזורי ייחודי שמביא ירדנים, פלסטינים וישראלים ביחד לשתף פעולה בתחום הסביבה בדגש על תחום המים.


כלכלה ופוליטיקה

מבוא לאחריות תאגידית

פרופ' דוד לוי-פאור משוחח עם ד"ר רמי קפלן, יום ראשון, ה-11 ביוני, 2023. המפגש הוקלט וזמין לצפייה.

ד״ר רמי קפלן הוא מרצה בכיר בחוגים לסוציולוגיה ואנתרופולוגיה ולימודי עבודה באוניברסיטת תל אביב. הוא פועל בצומת של סוציולוגיה פוליטית, סוציולוגיה ארגונית וכלכלה פוליטית, ומשתמש בגישות היסטוריות והשוואתיות. קפלן חוקר היבטים שונים של קפיטליזם תאגידי גלובלי, כולל אחריות חברתית ופעולה פוליטית של תאגידים, רשתות של אליטות תאגידיות, אגודות עסקים, התפשטות גלובלית של מודלים ניהוליים, פוליטיקת אקלים גלובלית והממשק בין קפיטליזם פיננסי למשבר האקלים. הוא גם חוקר את עלייתו של הפופוליזם האנטי-ליברלי בישראל ובעולם.


עתירת לובי 99 לחייב את מפעלי ים המלח בדמי המים המתוקים

מפגש עם ד"ר עינת סולניק, יום שלישי, ה-15 בנובמבר, 2022. המפגש הוקלט וזמין לצפייה.

ד"ר עינת סולניק, יועמ"שית לובי 99. קודם לכן עבדה אצל אלקס הרטמן בש. הורוביץ ועוד קודם לכן בחברה הכלכלית של לשכת עורכי הדין ובוועדת טירקל לחקר אירועי עופרת יצוקה. בוגרת תארים ראשונים במשפטים ובהיסטוריה וכן תואר שני בדיפלומטיה באונ' ת"א במסגרת התכנית החד תחומית. בנוסף, תואר שני במשפטים באונ' ייל, וכן תזה (בנושא הליך קבלת ההחלטות בוועדת הכספים של הכנסת) ותואר שלישי (בנושא מדיניות ציבורית של מיסוי בראי סעיף 46 לפקודת מס הכנסה) אצל פרופסור יורם מרגליות מהפקולטה למשפטים באונ' ת"א. התמחתה בבהמ"ש העליון בלשכת כבוד השופט אדמונד לוי ז"ל.


אתגר מיסוי משאבי הטבע מים המלח

פרופ' דוד לוי-פאור משוחח עם פרופ' איתן ששינסקי, יום שני, ה-27 במרץ, 2022. המפגש הוקלט וזמין לצפייה.

סדרת מעברים בנושאי מדיניות מוקדשת הפעם לשאלות של רגולציה ותכלול מדיניות בים המלח. שאלת מיסוי ותגמולי משאבי הטבע בישראל ממשיכה לעמוד על סדר היום הציבורי בישראל. נשוחח עם פרופ' איתן ששינסקי על הוגנות במיסוי ותגמולים. על היכולות של רשויות שונות של המדינה לקדם את האינטרס הציבורי. כל אלה גם בעקבות הניסיון שלו בוועדת ששינסקי הראשונה והשנייה וגם לקראת מועד חידוש הזיכיון של ים המלח.

פרופ' איתן ששינסקי הוא מרצה לכלכלה (אמריטוס) באוניברסיטה העברית בירושלים, ומופקד על הקתדרה למימון ציבורי ע"ש סר אייזיק וולפסון במוסד. בדצמבר 2011 קיבל ששינסקי את אות אביר איכות השלטון. פרופ' ששינסקי היה יועץ כלכלי לכנסת ויועץ לענייני רווחה במשרד ראש הממשלה. ב-1987 עמד בראש ועדת ששינסקי שפעלה לגיבוש רפורמה במס הכנסה ליחידים, וגם בראש "ועדת ששינסקי 2" לבחינת מדיניות מיסוי הגז והנפט בישראל (אשר המלצותיה אושרו ע"י הכנסת בחוק הנפט והגז 2011), ולאחרונה בראש הוועדה לבחינת המיסוי של משאבי הטבע האחרים בישראל (ההמלצות אושרו בחוק בשנת 2015). בשנת 2019, בספר בהוצאת אוניברסיטת ייל בארה"ב, בעריכת חתן פרס נובל רוברט סולו, נכלל פרופ' ששינסקי בין תשעים הכלכלנים המובילים בעולם.


הצגת ICL והשפעתה על המשק הישראלי (לרבות, חלקה של המדינה)

בהשתתפות מנכ"ל החברה, רביב צולר. דיון בוועדה לפיקוח על הקרן לאזרחי ישראל, בראשות לימור סון הר מלך, 18 ביולי 2023. לצפייה לחצו כאן.

מנכ"ל כיל, רביב צולר, ויועמש"ית החברה, עו"ד גבע (צילום: דני שם טוב, דוברות הכנסת)

מים

ים המלח כבבואה של תהליכים גיאו-פוליטיים באגן הירדן ומעבר לו

מפגש עם פרופ' ערן פייטלסון, יום רביעי, ה-22 ביוני, 2022. המפגש הוקלט וזמין לצפייה.

ערן פייטלסון הוא פרופ' לגיאוגרפיה באוניברסיטה העברית, מומחה למדיניות קרקעית ותכנונית. שימש בין 2004-2009 כראש ביה"ס ע"ש פדרמן למדיניות ציבורית וממשל באוניברסיטה, והקים את ביה"ס המתקדם ללימודי סביבה ב-2013 ועמד בראשו עד 2019. בעל תואר שני בגיאוגרפיה וכלכלה מהאוניברסיטה העברית, כאשר את לימודי הדוקטורט עשה במחלקה לגיאוגרפיה והנדסה סביבתית באוניברסיטת ג'ונס הופקינס. עבודותיו של פרופ' ערן פייטלסון עוסקות בחקר המדיניות הסביבתית ודרכי התהוותה, מדיניות מים, ובכלל זאת ניהול מים חוצי-גבולות, בעיקר בהקשר הישראלי-ערבי, מדיניות תכנון וקרקע ומדיניות תחבורה. הוא ערך שלושה ספרים, פרסם למעלה משבעים מאמרים בכתבי עת שפיטים ולמעלה משלושים פרקים בספרים ערוכים. בנוסף לעבודתו האקדמית פרופ' ערן פייטלסון היה מעורב בצוותי תכנון לאומיים רבים, ובהם הצוות שהכין את תכנית המתאר הארצית לקליטת עליה ובניה (ת/מ/א 31), תכנית האב לישראל בשנות האלפיים (ישראל 2020), ותכניות המתאר המחוזיות למחוזות ירושלים, תל אביב והמרכז. כמו כן הוא שימש כיועץ מתודולוגי למנהל התכנון במשרד הפנים, וכיום הוא יועץ למדיניות תכנון לפורום ה-15 ולמרכז השלטון המקומי. הוא שימש פעמיים כיו"ר של מועצת גנים לאומיים ושמורות טבע, והיה חבר בוועדות לאומיות שונות.


הפעילות התעשייתית בים המלח

התוצרים התעשייתים של ים המלח

מפגש עם מר ליאור אגאי, יום רביעי, ה-10 באפריל, 2024. המפגש הוקלט וזמין לצפייה.

ליאור אגאי הוא מהנדס ברשות המים ולשעבר מהנדס תהליך במפעלים כימיים שונים. בעל תואר ראשון בהנדסת כימיה, בעל תואר שני במנהל עסקים ותלמיד מחקר לתואר שני בתוכנית המשולבת למדיניות וניהול משאבי טבע ותכנון עירוני וסביבתי באוניברסיטה בעברית.


ימי עיון וכנסים

יום עיון תשפ״ד בנושא רגולציה ותכלול מדיניות בים המלח, 14 באפריל 2024.

יום עיון תשפ״ג בנושא רגולציה ותכלול מדיניות בים המלח, 14 במאי 2023.

כנס עתיד ים המלח, במעמד השרה להגנת הסביבה, עידית סילמן; מנכ"ל המשרד, גיא סמט; ראשי המועצות תמר ומגילות ים המלח ואנשי מקצוע במשרד להגנת הסביבה, 16 במאי 2023.