פרויקט מעברים מלווה סטודנטים וסטודנטיות בעלי אוריינטציה מחקרית – מהתואר הראשון ועד הפוסט דוקטורט

כמו הוויז אנחנו שואפים לקחת את תלמידי המחקר רחוק יותר, מהר יותר, מדויק יותר. למנוע תאונות מחקריות, לצמצם סיכוני קריירה, ולשים את ישראל על המפה המחקרית בצורה בולטת יותר.

הפרויקט פועל באמצעות תמיכה הדדית של הסטודנטים אשר מייעצים אחד לשני ותמיכה של מתנדבים מתוך חברי הסגל האקדמי. כל אלה לצרכים שעדיין לא נענים על ידי המערכת באופן ישיר ו/או חשוב להעניקם מחוץ למסגרות הפורמאליות. במרכזו של הפרויקט התובנה שהשנים הארוכות, המתארכות והמתרחבות, של סטודנטים באקדמיה הישראלית מצריכים תשומת לב גדולה והולכת להתפתחות אישית ומקצועית.

תשומת לב זו אינה ניתנת כיום במסגרות הקיימות (או ניתנת חלקית ובמשורה) בשל מצוקת כ"א ותקציב. אנו מזהים את הצורך לעבוד במבנה של רשתות, במישור הלאומי ותוך הסתמכות על יכולות שכרגע אינן קימות במערכת.  

התחלנו עם דוקטורנטים באמצע דרכם, בשאיפה לעודד אותם לחשוב קדימה לתקופה שלאחר הדוקטורט. ואנחנו מתעתדים להתקדם קדימה, לפתח ולפתוח את הפרויקט לקבוצות נוספות של סטודנטים המתעתדים להתפתח ולהתקדם מהבחינה המחקרית. הפרויקט מתפתח בהדרגה וכולל מספר מרכיבים וקהלי יעד (ראו בהמשך). נעשה כמיטב יכולתנו לספק את הצרכים של כולם. אנחנו יודעים שחלק גדול מההצלחה שלנו קשור בתמיכת המוסדות האקדמיים והמוסדות הלאומיים. אנחנו גם יודעים שהמהלך שאנחנו מובילים מצריך זמן, סבלנות והתמדה.

פרויקט מעברים הוקם על ידי פרופ' דוד לוי-פאור, מהמחלקה למדע המדינה ובית הספר פדרמן למדיניות ציבורית וממשל כחלק מפעילות למען תלמידי ותלמידות מחקר ולטובת זירה מחקרית לאומית מלאת אנרגיה בתוך האקדמיה הישראלית. הפרויקט מהווה המשך לפעילות בנושא שהחלה כבר בשנת 2005 כאשר יזם את כנס פרחי מחקר – הכנס השנתי הבינלאומי לתלמידי מחקר במדע המדינה, יחסים בין לאומיים ומדיניות ציבורית, תחילה באונ' חיפה ולאחר מכן באוניברסיטה העברית.

פעילות זו נעשתה בתמיכתו של פרופ' בועז שמיר ז"ל, אז דיקן הפקולטה למדעי החברה באוניברסיטה העברית. פרופ' לוי-פאור יזם (עם שותפים טובים) את תוכנית הדוקטורנטים בפקולטה, את תוכנית מלגות הנשיא בפקולטה למדעי החברה, את תוכנית תל"מ במדע המדינה ויחב״ל (שהתרחבה מאז למוסדות ומחלקות אחרות),  את תוכנית "לימוד בחברותא" באוניברסיטה העברית ועמד בראש תוכנית הדוקטורט של הקרן הבינלאומית לחינוך.

פרופסור דוד לוי פאור

תודות

תודה מגיעה ללמעלה ממאה חברי וחברות סגל מכל המחלקות והמוסדות, בארץ ובחו"ל, מאוניברסיטאות ומכללות, אשר תרמו מזמנם והכינו את ההרצאות המונגשות כאן. עשרות נוספות תרמו עצה ופירגון ששימשו כדלק וכמצע עליו נבנה הפרויקט. האוניברסיטה העברית איפשרה את פיתוח הפרויקט בעיקר בדרך מימון השכר והחופש האקדמי לבחור היכן להשקיע את המאמצים בפיתוח אקדמי. תודה רבה מגיעה גם לד"ר שלומית ליר שהיתה שותפה מעולה לניהול הפרויקט, אשר עזרה לי לחשוב אסטרטגית על הפרויקט ודחפה להקמת האתר הזה. לשותפות שלי בפרויקטים השונים: סמדר הירש מאיסרד ותמר אלמוג מקודו.  מיוריאל בלקני-נהורא שתרמה גרפיקה. נדב שואט ואופיר אגאי שהקימו את האתר.

מה הלאה ?

השאיפה היא לתמוך, להאיץ, להעמיק ולקדם את התפתחות  תלמידי המחקר קודם כל באמצעות יצירת רשתות תמיכה וסמינרים והעברת ידע. היוזמה מגיעה "מלמטה" אבל התקווה שבהמשך הפעילות תקודם, על ידי המוסדות האקדמיים והלאומיים עצמם, באמצעות יצירת מערכות תמיכה מקצועיות אשר ייתנו תמיכה אינטנסיבית יותר. מדובר, עם כן, ביצירת המרכיבים הראשוניים של המערכת הלאומית שתצטרך לגדול ולהתפתח בהמשך.