המושג חזון הוא מושג מוכה ומנוצל. יותר מידי פעמים המונח משמש ככלי וכסות לרטוריקה ריקה או אפילו מניפולטיבית.   בכל זאת, אי אפשר בלי חזון. בלי חשיבה על הדרך קדימה, לאן אנחנו רוצים להגיע ואיך.

מעברים מציע דרך קדימה להכשרה מעמיקה, אפקטיבית דרך יצירת בתי ספר לתלמידי מחקר.  התוכנית שמובאת כאן. מציגה את הבעיות (בעיקר בעיות של המדעים העיוניים, קרי חברה ורוח) ומציעה פתרונות שיש בהם כדי להתמודד עם הבעיות ולשפר את מצב ההכשרה של תלמידי המחקרי.  הפתרונות שמוצגים כאן אינם פתרונות של פלא אבל הם מוכיחים עצמם כבר קרוב לעשור בפקולטה למדעי החברה באוניברסיטה העברית.

תוכנית לבניית בתי ספר לתלמידי מחקר

מוצגת כאן הצעה לשינוי המצב ולשיפור משמעותי בתוכנית לימודי המחקר בארץ.  בבסיסו ההכרה שלימודי מחקר חיוניים לכל מחלקה אקדמית העוסקת במחקר והוראה וכי קיום של קבוצת תלמידי מחקר ראויים מעשירה את המנחים, בית הספר וקהיליית הסטודנטים שאינם מיועדים למחקר. המצב הרצוי הוא של תלמידי מחקר, רצוי קבוצה גם אם קטנה, אשר לומדים מאתנו משתפים עמנו פעולה, מלמדים אותנו ומתחרים בנו.


הגדרת הבעיה

לימודי דוקטורט בתחומי מדעי החברה והרוח סובלות משישה קשיים מרכזיים:

ראשית, תלמידי ותלמידות המחקר שלנו אינם זוכים לתשומת לב מחקרית מספקת, משלבים מוקדמים, והחל מרמת התואר השני המחקרי. מיסוד תוכנית פעולה ותשומת לב מקצועית ואישית ברמת האוניברסיטה, הפקולטה, בתי הספר והמחלקות חיונית לטיפוח המחקרי של הסטודנטים ולמשיכתם של תלמידים מהשורה הראשונה ללימודי מחקר.

שנית, העדר קורסים אקדמיים מהשורה הראשונה בעולם מבחינת דרישות הקריאה מהתלמיד והדיון בכיתה.  למעשה אין כמעט קורסים מחלקתיים ברמת הדוקטורט. בקורסי המוסמך קיים גיוון גדול של סטודנטים עם צרכים שונים, עם פערים ביכולות האקדמיות,  ורמות שונות של אפשרות ונכונות להשקיע בקריאה והכנה לשיעורים. התוצאה היא שרמת תלמידי המחקר אינה מספקת, ויכולת המחלקות להכשיר אותם ברמה גבוהה מוגבלת.

שלישית, חסרה מסגרת מנהלית-מקצועית-חברתית תומכת שתמקד את הסטודנט בהשלמת לימודי מחקר החל מסיום התואר הראשון. במיוחד חסרה תפיסה של "תוכנית לימודים מובנית" למחקר.

רביעית, לא הוגדרו בצורה מספקת (ולא עודכנו) תחומי הידע, מספר ומגוון כלי המחקר המצופים מבוגר תוכנית דוקטורט.   

חמישית, בתחום החברתי חסרה הבנייה ארגונית של "מחזור תלמידים", כקבוצת זהות והשתייכות מצד אחד והתייחסות מוסדית ומנהלית מהצד האחר.

שישית, חסרה מסגרת תמיכה כלכלית שיטתית ומרוכזת בתלמידי מחקר אשר תשכיל לאזן בין חוסר היציבות והשליטה במשאבים חיצוניים לתוכנית, לחוג, לפקולטה ולאוניברסיטה לבין משאבים פנימיים הניתנים לשליטה וחלוקה מושכלת.  כדי לקיים תוכנית מחקר מהשורה הראשונה יש לשלב משאבי הוראה (עוזרי הוראה ותרגול), משאבי מחקר (קרנות של חוקרים וקרנות של האוניברסיטה) ומשאבי מלגות (פנימיות וחיצוניות) בצורה מיטבית. אין פתרון פשוט לבעיה, אבל ניצולת משופרת של משאבים היא לא משימה בלתי אפשרית.


הדרך קדימה

השינוי העיקרי המוצע במסמך הוא כי עיקר המאמץ ללימודי הדוקטורט יאורגן בבתי ספר לתלמידי מחקר" (Graduate School ), דוגמת זה האמריקאי. ראשי בית הספר, בשיתוף תלמידי המחקר, יפתחו תכנית לימודים מלאה לדוקטורט, הכוללת קורסי מחקר, תוך התאמה לתנאים ולצרכים בארץ.

 תוכנית זו אינה פשוטה ויישומה כרוך באתגרים אקדמיים ומנהליים רבים.  קשיים אלה יובילו, מן הסתם, לישום הדרגתי של התכנית כזה שמותאם לצרכים של דיסציפלינות ומוסדות שונים ומגוונים.   עדיין חשוב, גם אם תיושם באופן הדרגתי ותוך התאמה למציאות המתגבשת, שהתוכנית תמשיך להדגיש את היעדים הבאים:

א. חשיבה שיטתית ומתעדכנת על "דמות הדוקטורנט" האידיאלי בכל תחום וגיוס סטודנטים בהתאמה למודל זה.   

ב. חיזוק ההכשרה התיאורטית, המתודולוגית והחברות לעולם האקדמיה באמצעות  קורסים המיועדים לתלמידי מחקר ולא רק לתלמיד תואר שני שאינו מחקרי.

ג. יצירת מסגרת אקדמית-פדגוגית-מקצועית שתעודד בירורים מעמיקים של המושג "הכשרה מיטבית" לתלמידי מחקר ותקבע סטנדרטים של מיון, הוראה והערכה לתוכנית המחקר כמסגרת פדגוגית-מקצועית.

ד.  מיקוד תשומת הלב במסלולים המחקריים בהכשרת הסטודנטים המבריקים והשאפתניים ביותר.

ה. יצירת מסלולי תמיכה כלכליים (תרגול, מלגה, עוזרי מחקר) לסטודנטים הטובים ביותר.

ו.  שיתוף פעולה עם מחלקות ותוכניות נוספות כדי לאתגר ולהעצים את הסטודנטים וכדי להקל על העומס המינהלי וההוראתי שתוכנית דוקטורט דורשת.


הגרת מטרות

התוכניות ללימודי מחקר יכשירו באיכות הגבוהה ביותר ובזמן הקצוב את הדורות הבאים של החוקרים. התוכנית תשאף להעניק לתלמידיה את מירב תשומת הלב המקצועית, הפדגוגית והאישית, על מנת לסייע להם לרכוש כלי מחקר וניסיון מחקרי ופרסומי שיסייע להם בקידום מטרותיהם המקצועיות והאישיות.

תלמידי התוכנית יהיו אזרחים פעילים בקהיליית האוניברסיטה ומחוצה לה ויתרמו תרומה ישירה ליצירתה של חברה שבה ידע מדעי הוא בסיס מרכזי, אם כי לא בלעדי, לשיח הציבורי ולקבלת החלטות.

התוכנית נכתבת מתוך הכרה בחשיבותם של מדעי הרוח והחברה לחברה טובה יותר, לדמוקרטיה חזקה וליהדות פתוחה ובוגרת. מסמך זה מתווה את הקווים העיקריים לשינויים בתוכנית הלימודים המחקרית (תל"מ), תוך ציון הקשיים ביישום תכנית כזו, בעיקר לנוכח הקשיים התקציביים ומגבלות כוח האדם ביחידות ובמוסדות בכלל. בסיום המסמך מוצעות דרכים אפשריות להתמודד עם קשיים אלו. המסמך מיועד לעבור התייחסויות מקדימות כדי למקסם את ההשקעה בתכנית וליצור הסכמה רחבה על החשיבות בהפעלתה.


עקרונות התוכנית


מוסדות התוכנית

התוכנית ללימודי מחקר (תל"ם) תנוהל על ידי ראש תכנית, בהתייעצות עם ועדה ללימודי מחקר אשר תמונה על ידי ראש/ת היחידה הרלוונטית (או ראשי יחידות) ותשמש גם כוועדת תוכנית הדוקטורט בכלל. ראש/ת התכנית יעסוק בשיווק התכנית, בניהולה השוטף, במעקב אקדמי אחר התלמידים, לרבות טיפול חברתי, אקדמי ואישי בתלמידים כדי למקסם את הפוטנציאל המחקרי והאישי שלהם בתוכנית היו"ר, זו קבלת התלמידים לתוכנית המחקר הערכת התקדמות התלמידים בסיום כל שנת לימודים ואישור המשך זכאותם למלגה או שינוי בהיקף המלגה שתינתן להם.


תנאים כלליים

  1. התוכנית ללימודי מחקר תחל מיד לאחר סיום התואר הראשון ואו לאחר השנה השניה של תוכנית המצטיינים. השנתיים הראשונות תוקדשנה בעיקר ללמידה בקורסים – רובם על בסיס הקורסים הקיימים בתוכנית המצטיינים – ושלוש השנים הבאות לעבודת מחקר עצמאית. המשך לימודים במשך שנתיים נוספות, מעבר לחמש השנים הפורמאליות של הלימודים, אפשרי בכפוף לאישור ועדת התוכנית ותקנון הרשות לתלמידי מחקר
  2. חשוב שיהיה הבדל יחסית משמעותי מתכנית התואר השני, כי אחרת כל מה שאנחנו עושים זה מ.א. + עבודת דוקטורט. כדאי שיהיו כמה קורסים ייחודיים בנוסף על קורסי הייסוד של התואר השני.
  3. על התלמידים להגיש ב-1 ביולי בכל שנה דוח המסכם את התקדמותם, מאושר על ידי המנחה, לוועדה לתלמידי מחקר.
  4. התוכנית תהייה פתוחה לכל בוגרי האוניברסיטה מכל החוגים ויעשה מאמץ לקיים מהלך קבלה פתוח ושקוף.  
  5. מועמדים שלא סיימו תואר ראשון בתחום יוכלו להתקבל למסגרת של לימודי השלמה.
  6. בעיקרון התוכנית איננה מיועדת למי שכבר נמצאים בשלב כתיבת תזה או הצעת מחקר לדוקטורט אבל לוועדה ללימודי מחקר שיקול דעת בבחירת הסטודנטים ובהתאם לדרישות הקבלה לתוכנית.
  7. מועמדים לתוכנית לתלמידי מחקר יעברו תהליך מיון וקבלה עליו תחליט הועדה ללימודי מחקר. בסוף השנה הראשונה יתבצע מיון נוסף, בו יתבקשו התלמידים בעלי ציונים וחוות דעת חלשות  לעזוב את התוכנית. תלמידים אלה, במידה ויהיו מעוניינים, יוכלו ללמוד קורסים נוספים בתוכנית המצטיינים ולהשלים תואר שני במסגרת התוכנית.

תנאי קבלה

יודגש כי הדרישות המפורטות להלן הן תנאי מינימום להרשמה וכי הקבלה לתוכנית כפופה לאישור הועדה לתלמידי מחקר ותעשה באופן תחרותי ובהתאם למכסת התלמידים השנתית. הועדה תתמקד בשיקולי מצוינות אקדמית ותשאף לקבל את התלמידים הטובים ובעלי הפוטנציאל הגבוהה ביותר. קבלה לתוכנית ללימודי מחקר תעשה פעם אחת בשנה בלבד לקראת תחילת שנת הלימודים העוקבת


תנאי מעבר משנה לשנה בתוכנית

תלמידים שיתקבלו לתוכנית חייבים לעמוד בכל תנאי התוכנית ובדרישותיה. התקדמותם והישגיהם יוערכו אחת לשנה.  סטודנטים שלא יעמדו בדרישות התוכנית יופנו למסגרת לימודים חלופית (לדוגמא, תוכנית המצטיינים או תוכנית הדוקטורט הרגילה)

תלמידי התוכנית יידרשו להגיש דוח שנתי על התקדמותו ליו"ר הועדה לתלמידי מחקר. הדו"ח יוגש לא יאוחר מה-1 ביולי כל שנה ולא לפני ה- 15 ביוני באותה שנה.


תהליך המעבר לתוכנית החדשה

לימודי המחקר יהיו בהדרגה הדרך העיקרית לכתיבת דוקטורט בבית הספר. עם זאת ביה"ס ימשיך בטיפול ובהדרכה של התלמידים שהחלו בלימודי הדוקטורט בשנים הקודמות עד לסיומם המוצלח ובמידת האפשר יקדם דוקטורנטים מחוץ לתוכנית הלימודים (כלומר ללא מלגות וחובות של תלמידים בהיקף מלא).


תלמידי השלמות ותלמידים במעמד חריג

אנו צופים שבשל מבנה הלימודים המסורתי הקיים כיום בארץ יבקשו להתקבל לתוכנית מספר רב של תלמידי השלמות (חוגים שונים, אמצע תואר שני, תואר שני ממחלקות אחרות). לביה"ס אינטרס ועניין לתת להם מענה אולם זאת בלי להסיט את תשומת הלב מהתוכנית העיקרית וללא הורדה או זילות של יוקרת התואר המחקרי שלנו.  בעיקרון תלמידי השלמות ותלמידים במעמד חריג יצטרכו להוכיח עמידה בדרישות מחמירות של קורסים בתוכנית לתלמידי מחקר. כדי להסיר ספק יודגש כי לא יינתן, במסגרת התכנית לתלמידי מחקר וההטבות הכרוכות בה דוקטורט ללא עמידה בהיקף משמעותי של קורסי ליבה בתוכנית, וזאת גם אם התלמיד מגיע עם תואר שני מלא עם תזה מהאוניברסיטה העברית או מאוניברסיטה אחרת.


ייעוץ לתלמידים ומסגרת קבוצתית

התלמידים המתקבלים לתוכנית ללימודי מחקר יגובשו כמחזור לימודים (מחזור א', ב' וכו') ויעשה מאמץ לחיזוק הלמידה ההדדית ופיתוח מסגרת חברתית ומקצועית משותפת. לכל  תלמיד יועמד יועץ אישי החל משנת הלימודים השנייה.  כמו כן יינתן עידוד להשתתפות בכנסים אקדמיים בארץ ובחו"ל ולחיזוק הפעולה הפרופסיונאלית בתוך ומחוץ לאוניברסיטה.


אישורים אקדמיים לתוכנית

רצוי להביא תוכנית זו לאישור ועדת ההוראה הפקולטטית והנהלת האוניברסיטה (רקטור נשיא, רשות לתלמידי מחקר והועדה המתמדת) בהקדם האפשרי ולקיים התייעצויות מקדימות עם כל הגורמים הללו. 


חבילת סיוע כלכלי לתלמידי התוכנית

הסיוע הכלכלי המוענק כיום כמלגות תואר שני ומלגות תואר שלישי – ברמת האוניברסיטה, הפקולטה והמחלקה/ביה"ס – יצורף למסגרת אחת שתוקדש לתלמידי מחקר.  לסיוע זה יצורף סיוע  (והכשרה) בתפקידי עוזרי הוראה, עוזרי מחקר ומלגאים במסגרת פרויקטים של חברי הסגל של היחידה הרלוונטית.


השלכות מגדריות של תל"ם

תוכנית לימודי המחקר תאפשר לסטודנטים בגילים 24-26 להיכנס ללימודי מחקר ולסיימם בארץ בגיל 30. בניגוד למצב כיום שבו סיום הדוקטורט הוא בסביבות גיל 35. במצב עניינים כזה, ועם מלגה משמעותית נוכל לקדם שילוב רב יותר של נשים בתכנית ובאקדמיה הישראלית בכלל


ייעול תוכנית הלימודים ומחזור הקרירה: יותר טוב, יותר יעיל

תל"ם ממקדת את לימודי התואר השני ומיעלת את הכשרת תלמידי המחקר. בניגוד לממוצע כיום של עשר שנות לימוד לאחר התואר הראשון ( 3 + 7) אנו צופים סיום אידיאלי של לימודי המחקר תוך 6   שנים לאחר התואר הראשון וממוצע אפקטיבי על פני כל האוכלוסייה של כ- 7 שנים. המשמעות היא הכנסות כספיות גדולות לאוניברסיטה הנובעות מניצולת גבוהה יותר.


גיוס תורם ואפיון התוכנית בהקשר זה

יש לבחון גיוס תורם/תרומה מיוחדת לתוכנית. אפיון התוכנית כתוכנית המרכזית בישראל לקידום מחקר בבעיות המרכזיות של המדיניות הציבורית בישראל יוסיף ככל הנראה לאטרקטיביות שלה למממנים ולגופי ציבור.


מועדי הרישום וקבלת ההחלטות

ההרשמה לתוכנית היא על בסיס שנתי. המועד האחרון להרשמה לתוכנית תהייה ה – 1 במאי בכל שנה. אישור על קבלת חומר ההרשמה המלא יישלח בדואר אלקטרוני על ידי המרכז המנהלי של התוכנית תוך  7 ימים מקבלת החומר. ועדת התוכנית תדון בתיקים המתקבלים לא יאוחר מה- 15 במאי כל שנה. מספר מצומצם של מועמדים יוזמן לראיון.

מועמד המעוניין בתשובה מוקדמת, יגיש את כל מסמכי הרישום על ל- 15 במרץ כל שנה ויציין זאת בבקשתו. ועדת הקבלה תוכל לתת תשובה מוקדמת במקרים חד-משמעיים. יתר הבקשות יובאו לדיון במפגש השנתי של ועדת הקבלה.


תוכנית הלימודים

חיזוק תוכנית הלימודים/ההכשרה של הסטודנטים יעשה בשלושה כיוונים:

1.  חיזוק ההכשרה המתודולוגית באמצעות:

א. שימור ופיתוח תוכנית ההוראה הקיימת בתוכנית המצטיינים בנושא של שיטות מחקר איכותיות ושיטות מחקר כמותיות.

ב.  הרחבת מגוון הכלים וההכשרה המתודולוגית באמצעות הפניה לקורסים מתקדמים בחוגים אחרים באוניברסיטה ובבתי-ספר מתודולוגיים (קיץ, חורף) בחו"ל

ג. חינוך למצוינות מתודולוגית במובן של שליטה במספר אפיסטמולוגיות, שיטות וכלי חקירה

2. חיזוק ההכשרה התיאורטית בנושאי מדיניות ציבורית

א. שימור ופיתוח קורסי הליבה בתחום התיאוריה במיוחד בתחום של תיאוריות של מדיניות ציבורית ובתחום הכלכלה הציבורית

ב. הרחבת הליבה התיאורטית לכיוון של ידע במשפטים, מדע המדינה, סוציולוגיה, גיאוגרפיה וכלכלה ונושאים נבחרים בין תחומיים דוגמת קבלת החלטות ותחבורה. ההרחבה תעשה בהתאמה לזמינות והעניין של חברי הסגל בבית הספר

3. העצמה אישית של הסטודנט

א. חיזוק הקשר מנחה מונחה באמצעות קידום ותמיכה מוסדית בקיום קבוצות עבודה נושאיות סביב נושאי עניין של מנחה/מונה

ב.  חיזוק השייכות הקבוצתית באמצעות הבניית מחזורי לימוד (גם ולא רק באמצעות קשר לתל"מ מדע המדינה ויחב"ל)

ג. קידום הביטחון העצמי המבוקר  של הסטודנט באמצעות הפגשה עם מרצים מחו"ל ועם סטודנטים מחו"ל באמצעות בניית תוכנית עם מרכיבים בינלאומיים (חילופי סטודנטים,  כנסי חו"ל, הרצאות חו"ל)


הקוריקולום יתבסס:

איכות התוכנית תובטח על ידי הרחבת מספר קורסי הליבה וקורסי החובה מצד אחד ועמידה על דרישות גבוהות בקורסים אלו, מצד שני. יודגש כי רמת הדרישות בקורסים אלו תהייה זהה לרמת הדרישות מתלמידי דוקטורט בתוכניות דומות באוניברסיטאות המובילות בארה"ב.

תלמיד ללימודי מחקר מצופה להשקיע 4 עד 6 שעות עבודה עצמית לפחות לכל שעת הוראה בכיתה.


תלמידי השלמות

אנו צופים שהאופי היוקרתי של התוכנית והחדשנות שלה יימשכו תלמידים ממחלקות וחוגים אחרים. תלמידים אלו יחויבו בהשלמות שעשויות לחייב הארכה של השנה הראשונה ללימודים מעבר לשני סמסטרים. תנאים אלו יסוכמו במכתב הקבלה של התלמיד אשר יפרט את הציפיות ממנו כתלמיד השלמות.  


מטלות התוכנית בשנה הראשונה:

עמידה ברוב חובות תוכנית המצטיינים בציונים גבוהים של מעל 90 כממוצע. בחירת מנחה, כתיבת הצעת מחקר.  כתיבת עבודה סמינריונית

מטלות התוכנית בשנה השניה:

השלמת חובות השמיעה לתואר השני. התחלת קורסים ייעודיים בתיאוריה, מתודה ובתחום התמחות. הגשת התזה עד סוף ספטמבר של השנה האקדמית השנייה.

מתלות התוכנית בשנה השלישית:

המשך לימודים בקורסים מתקדמים לתלמידי מחקר כפי שעוצבו באופן אישי על ידי הועדה בהשתתפות המנחים המיועדים.

השתתפות בקבוצת מחקר במתוכנת חברותא, פורום דוקטורנטים והסמינר המחלקתי ו/או הסמינר התחומי (אם בבית הספר ואם מחוצה לו).  אנו ממליצים על לקיחת קורס בכתיבה מדעית באנגלית הניתן במסגרת הפקולטה.

מטלות התוכנית בשנה הרביעית:

המשך לימודים בקורסים מתקדמים לתלמידי מחקר כפי שעוצבו באופן אישי על ידי הועדה בהשתתפות המנחים המיועדים. יש לסייע למי שרוצים להשתלם בחו"ל במהלך תקופה זו.  אנו גם ממליצים על השתתפות בקבוצת מחקר במתוכנת חברותא והשתתפות סדירה בסמינר המחלקתי ו/או הסמינר התחומי.

מטלות התוכנית בשנה החמישית:

המשך לימודים בקורסים מתקדמים לתלמידי מחקר כפי שעוצבו באופן אישי על ידי הועדה בהשתתפות המנחים המיועדים. יש לסייע למי שרוצים להשתלם בחו"ל במהלך תקופה זו.  אנו גם ממליצים על השתתפות בקבוצת מחקר במתוכנת חברותא והשתתפות סדירה בסמינר המחלקתי ו/או הסמינר התחומי.


הבהרות

 מרבית הקורסים יינתנו במסגרת סמיסטריאלית ובמהלך שנת הלימודים. עם זאת על מנת לאפשר ניצול של מורים מעולים המלמדים באוניברסיטאות בחו"ל, מובהר כי חלק מן הקורסים יינתנו מחוץ למסגרת הרגילה. 

נשתדל  לספק מסגרות תומכות מחקר, השתלמויות וקורסים מיוחדים בשלוש השנים המוקדשות לכתיבת הדוקטורט.