סידרת השיחות "ספרים רבותי, ספרים" מוקדשת לשאלה כיצד להכין, מבעוד מועד, כתב יד מוצלח לפרסום כספר. נציג שורה של עורכים ומנהלי הוצאה לאור אשר יציגו את ההוצאה שלהם וייתנו עצות על הליך ההכנה, הליך השיפוט והליך הפרסום בכלל.


מפגש ראשון: הוצאת ספרים בהוצאה אקדמית ובכלל

מפגש עם פרופ' ארדינסט-וולקן, פרופ' תמר הרמן וד"ר קובי פלד, העורכים הראשיים של הוצאות הספרים של  אוניברסיטת חיפה, האוניברסיטה הפתוחה ומכון בן-גוריון. יום חמישי ה-4 בפברואר 2021. המפגש הוקלט וזמין לצפייה.

פרופ' דפנה ארדינסט-וולקן היא חברת סגל בחוג לשפה וספרות אנגלית באוניברסיטת חיפה, ונושאת בתפקיד עורכת ראשית של הוצאת הספרים של אוניברסיטת חיפה משנת 2007. בין יתר תפקידיה שרתה בתפקיד ראש אקדמי של ספריית אוניברסיטת חיפה בשנים 2015-2020, ראש החוג לשפה וספרות אנגלית בשנים 2009-2015 וחברה בוועדה הבינלאומית של פוסט-דוק בובר בשנים 2017-2020. פרופ' ארדינסט-וולקן מתמקדת במודרניזם ספרותי , בקשרים המורכבים בין פילוסופיה לבין ספרות ובייצוגים של סובייקטיביות, ופרסמה ספרים ומאמרים בתחומי מחקר שונים כגון יצירתו של ג'וזף קונראד ועבודתו הפילוסופית של מ.מ. באחטין.

פרופ' תמר הרמן היא פרופסור למדע המדינה במחלקה לסוציולוגיה, מדע המדינה ותקשורת באוניברסיטה הפתוחה ועמיתת מחקר בכירה במכון הישראלי לדמוקרטיה. היא העורכת הראשית של הוצאת הספרים האקדמית של האוניברסיטה הפתוחה "למדא עיון" והיתה עורכת משותפת של כתב העת "מגמות".

ד"ר קובי פלד הוא אדריכל ומזרחן בהכשרתו, העוסק בהיסטוריה תרבותית של החברה הערבית הפלסטינית ובתולדות היחסים בין ערבים ליהודים. עבודתו המחקרית סבה סביב כמה צירים: מקום, זיכרון, היסטוריה שבע"פ ושירה. מחקריו האחרונים עניינם השירה הבדואית בנגב. הוא איש סגל במכון בן-גוריון לחקר ישראל והציונות בקמפוס שדה בוקר של אוניברסיטת בן-גוריון בנגב ומשמש יו"ר הנהלת ההוצאה לאור של המכון.  ד"ר פלד חיבר שלושה ספרים: ארכיטקטורה של זיכרון קיבוצי: זיכרון מרד גטו ורשה בקיבוץ יד-מרדכי (2008); ארכיטקסטורה: הבית הערבי כטקסט חברתי (2012); חלומה של נורה: דיוקן היסטורי של שבט בדואי (2015). בימים אלה משלים כתיבת ספר ועריכת קובץ מחקרים בנושא השירה הבדואית.


מפגש שני:  פרסום ספרים בעולם האקדמי: מבט (ועצות) מבפנים

Insider’s Guide to the Book Publishing Process, with Dominic Byatt, Oxford University Press, Tuesday 9th February 2021. Meeting video available here

Dominic’s talk will provide an insider’s guide to the publishing process, suggesting the best combination of strategy and tactics for placing book projects with the most appropriate publisher, and offering a host of practical tips and advice along the way. He will offer an insight into the current state of scholarly publishing in the social sciences and humanities, the many and varied challenges being faced by publishers, and likely future developments across the sector

Dominic Byatt is the Publisher for Academic Social Sciences and Humanities at Oxford University Press.

Dominic was educated at University College London, the University of Exeter, and Nuffield College, Oxford he has been publishing books at OUP since 1993. In addition to commissioning one of the world’s leading lists in political science he oversees a great deal of the Press’s academic publishing in Economics & Finance, Business & Management, and Religion & Bibles


מפגש שלישי: הוצאת ספרים: מבט מהוצאת מאגנס ומההוצאה לאור של מרכז שלמן שזר

מפגש עם חיה פז כהן, מנהלת הוצאת הספרים-מרכז זלמן שזר ועם יהונתן נדב, מנכ"ל הוצאת מאנגס. יום רביעי ה-24 בפברואר 2021. המפגש הוקלט וזמין לצפייה.

חיה פז כהן, מנהלת הוצאת הספרים-מרכז זלמן שזר מאז 2019. בוגרת החוג לתלמוד ולהסטוריה של עם ישראל באוניברסיטה העברית (תואר ראשון) והמחלקה לתנ"ך באוניברסיטת בר-אילן (תואר שני), בעלת תעודת הוראה ממכון כרם ותעודת אוצרת מוסמכת מאוניברסיטת תל-אביב. עסקה בפיתוח וייזום תכניות לימודים ברשת כל ישראל חברים לבתי ספר בארץ ובתפוצות, בהוראה בתיכון פלך בירושלים ובמכללת אפרתה, ובהוצאת ספרי מחקר לאור ביד יצחק בן-צבי. קיבוצניקית (במקור) וירושלמית (בהווה), נשואה ואמא ל-3 בנים.

יהונתן נדב, מנכ"ל הוצאת מאגנס. התמנה לתפקיד בספטמבר 2016. יליד ירושלים (1953). בוגר החוגים להיסטוריה של ארצות האסלאם ושפה וספרות ערבית, האוניברסיטה העברית, ירושלים. בשנים 1979-1984 שימש בתפקידי עריכה ב"כל העיר" ו"כותרת ראשית", וכן היה מנהל הפירסומים של המכון ללימודי אסיה ואפריקה באוניברסיטה העברית. בשנים 1994-1984 עורך בהוצאת שוקן, ובשנים 2000-1995 עורך בכיר וחבר הנהלה בהוצאת מפה. בשנת 1998 הקים עם דן דאור את הוצאת חרגול וניהל אותה עד 2014. בשנים 2011-2008 שימש גם מנכ"ל הפורום לשימור הזיכרון האודיו-ויזואלי בישראל. בשנת 2013 הקים את הוצאת עולם חדש וניהל אותה עד 2016. בשנים 2014-2011 לימד באוניברסיטת תל-אביב ובאוניברסיטת בן גוריון קורס במו"לות מעשית. בשנות פעילותו כעורך וכמו"ל היה שותף בעריכה, הפקה וייזום של כאלף כותרים: ספרות יפה, עיון, מחקר, שירה ועוד. פרסם בכתבי-עת ובעיתונות מעט תרגומי שירה מערבית, צרפתית ואנגלית.


מפגש רביעי: המסע מעבודת דוקטורט לפרסום ספר

מפגש עם ד"ר שלי אינגדאו, ד"ר סבסטיאן קלור וד"ר מיכל רום שהפכו את הדיסרטציה שלהם לספר. יום שני, ה-5 באפריל 2021. יוזמת ומנחה: גב' איריס פוסקלינסקי, אוניברסיטת חיפה. המפגש הוקלט וזמין לצפייה.

המפגש יעסוק בסוגיות שבין הפקת ספר עיוני לספר פופולארי ובשאלות: איך בוחרים הוצאה לאור? כיצד מממנים? ומה הערך של ספר לעומת פרסום מאמרים?

ד"ר שלי אינגדאו היא עו"ס, מומחית לגיל הרך, PhD מהאוני' העברית בחממת מחקר נבט, מחברת הספר" חוסן בהגירה"  בהוצאת רסלינג, מרצה כחברת סגל בכיר באוני' חיפה, פוסט-דוקטורנטית במכון לקרימולוגיה במחלקה למשפטים באוני' העברית, חוקרת תפיסות של אנשי מקצוע ביחס למוגנות, חוסן וסיכון של ילדים ומשפחות ומפתחת מודל טיפול חדשני בשם "טיפול מודע חוסן". 

ד"ר סבסטיאן קלור, MA באוני' העברית וPhD באוני' חיפה. במהלך פוסט דוקטורט באוני' אוסטין בטקסס כתב את ספרו על הגירתם של יהודים מארגנטינה למדינת ישראל במהלך שני העשורים הראשונים לקיומה: "Between Exile and Exodos" בהוצאת Wayne State University Press. כיום ד"ר קלור מרצה  בחוג לתולדות ישראל באוניברסיטת חיפה, מתעניין בחקר ההגירה היהודית ויהדות בת זמננו, בעיקר  בחקר יהדות אמריקה הלטינית.

ד"ר מיכל רום, PhD בלימודי מגדר מאוני' בר אילן, MBA מהאוני' העברית. מנהלת מחקר ופיתוח ידע בארגון שיתופים. מחקרה יצא לאור בהוצאת Palgrave Macmillan בספר "Feminism, Family, and Identity in Israel: Women`s Marital Names" , שכתבה יחד עם פרופ' אורלי בנימין. ספרה השני יצא בהוצאת פרדס, "אז איך קוראים לך עכשיו? על הבחירה של נשים וגברים בשם המשפחה לאחר הנישואין?". לטובת הספר יזמה והובילה קמפיין גיוס המונים שגייס בהצלחה מעל ל- 70,000 ש"ח. 


מדוקטורט לספר

מפגש עם עם ד"ר אמיר אנגל, יום חמישי, ה-24 במרץ. המפגש הוקלט וזמין לצפייה.

מה הדומה ומה השונה ומה כדאי לדעת בתהליך של הפיכת עבודת מחקר לספר. בהרצאה הזו אסקור את ההבדלים העקרים בין עבודת מחקר אקדמית לספר. מתוך כך אבקש לשים דגש מיוחד על אותם הדברים אותם יש לקחת בחשבון במהלך הדוקטורט על מנת להפוך את העבודה לספר. לא פחות חשוב מכך, אנסה לעמוד על אותם דברים מהם שאינם דורשים תשומת לב מאלה שעדיין כותבים את עבודת הדוקטורט שלהם.  

אמיר אנגל מכהן כראש החוג לשפה וספרות גרמנית באוניברסיטה העברית. הוא למד פילוסופיה, ספרות ולימודי תרבות באוניברסיטה העברית ואחר כך השלים את עבודת הדוקטורט שלו במחלקה לגרמנית של אוניברסיטת סטנפורד, קליפורניה. בתום הלימודים  הוא חקר ולימד באוניברסיטת גתה שבפרנקפורט אם מיין בגרמניה. נושאי ההתעניינות העיקריים שלו כוללים את הרומנטיקה הגרמנית וספרות ותרבות של אחרי-מלחמת העולם השנייה, תיאוריות של הסמל, ספרות ופילוסופיה והיסטוריה תרבותית של גרמניה במאה העשרים. כמו כן הוא עוסק בהעברה בין תרבותית וחקר את התרבות היהודית גרמנית. אמיר כתב ספר על גרשום שלום ופרסם מאמרים על חנה ארנדט, פאול צלאן, מרטין בובר, יעקב טאובס, שלמה מיימון ואחרים.